Burse - Fonduri mutuale

Adamescu conduce, dar lupta pentru Flamingo nu s-a incheiat

Adamescu conduce, dar lupta pentru Flamingo nu s-a incheiat
17.09.2009, 17:47 22

Firma Neole Limited, inregistrata in Cipru, despre care se spuneca ar fi controlata de omul de afaceri Dragos Cinca, a cumparat inultimele zile de pe Bursa circa 1,8% din actiunile retaileruluiIT&C si de electrocasnice Flamingo International (FLA) la careCinca detine in mod direct 25,2% din actiuni. Valoarea investitieise ridica la 490.000 de lei (115.000 de euro).

Achizitiile vin in contextul in care la inceputul saptamaniifondul de investitii american QVT si-a vandut participatia de 22%catre firma Midfair Management Services SRL, controlata tot decatre un off-shore din Cipru, Midfair Limited. Actionarii MidfairLimited nu sunt cunoscuti, insa Midfair Management Services aresediul la etajul 5 din magazinul Unirea (Piata Unirii nr. 1), undeeste inregistrata si Nova Trade, firma prin care omul de afaceriDan Adamescu a cumparat la inceputul anului 17,5% din Flamingo.Nova Trade detine de altfel si centrul comercial Unirea dinCapitala.

La doua zile dupa tranzactie, Adamescu l-a numit pe fiul sau,Alexander Adamescu, in functia de presedinte al Consiliului deAdministratie la Flamingo, in locul lui Dragos Simion, marcandastfel preluarea controlului asupra companiei.

In prezent, el ar detine prin Nova Trade si Midfair ManagementServices aproape 40% din actiunile Flamingo, in timp ce DragosCinca si Neole Limited controleaza circa 27,2% din actiuni. Altreilea actionar este Alexandru Ion Tiriac, fiul miliardarului IonTiriac, cu o participatie de 5,12% din actiuni.

Obligatiunile pot schimba ierarhia

In ciuda miscarilor din ultimele zile, raportul de forte dinactionariatul companiei s-ar putea schimba din nou, in urmaemisiunii de obligatiuni de 29 mil. lei (6,8 mil. euro) pe careFlamingo urmeaza sa o deruleze.

Obligatiunile sunt convertibile in actiuni si vor putea fisubscrise de catre actionarii care erau inregistrati la 2septembrie, proportional cu detinerile de la acea data. Asadar,inclusiv QVT va putea subscrie 22% din obligatiuni, in timp ceDragos Cinca va lua pachetul cel mai mare, de 25,2% dinobligatiuni, iar Admaescu are dreptul la 17,5% din obligatiuni.Detaliile cele mai importante sunt insa legate de conversiaobligatiunilor in actiuni. Potrivit documentului de prezentare,fiecare obligatiune poate fi convertita in 5 actiuni, iar primadata de conversie este chiar la o luna de la incheiereaemisiunii.

Avand in vedere ca pretul de subscriere este de 0,1lei/obligatiune, oferta de obligatiuni este echivalentul uneiemisiuni de actiuni Flamingo la pretul de 0,02 lei/actiune. Inconditiile in care pretul din piata este in prezent de 0,044lei/actiune, detinatorii de obligatiuni ar putea fi tentati sa leconverteasca imediat, avand deja un profit de 120%.

In ipoteza ca oferta de obligatiuni va fi subscrisa inintregime, iar ulterior toti investitorii isi vor convertiobligatiunile in actiuni, cele 290 de milioane de actiuni s-artransforma in 1,45 miliarde de actiuni, care se vor adauga celor779 de milioane de actiuni existente in prezent, tripland capitalulsocial.

Cele mai multe actiuni noi (circa 365 de milioane) vor merge laCinca, care ar ajunge astfel la o participatie de 25,9% dincapitalul majorat. Lui Adamescu i-ar reveni circa 254 mil. actiuninoi, iar participatia acestuia ar scadea la 25,2%, in timp ce QVTar redeveni actionar, cu 14,3%, si ar putea influenta din nouierarhia in actionariat prin vanzarea pachetului. ActiunileFlamingo au inregistrat ieri o crestere de 9%, iar de la sfarsitulsaptamanii trecute au castigat 70%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO