Burse - Fonduri mutuale

Adrian Ciudin: Bursa iese din perioada de consolidare

29.05.2008, 20:35 20

Bursa si-a domolit ieri cresterea, impulsul oferit de Azomures (AZO) si Amonil (AMO) in ultimele doua saptamani transformandu-se ieri intr-o piedica.
"Pe Amonil si Azomures s-a marcat profitul ieri. Au fost multi investitori care au vrut sa inregistreze cresteri rapide, cele doua companii oferindu-le aceasta posibilitate", spune Adrian Ciudin, trader la Carpatica Invest.
Companiile care au dus in sus Bursa in ultima perioada, Amonil, Azomures, Oltchim (OLT) sau Oil Terminal (OIL), au inregistrat ieri pierderi puternice. Amonil si Azomures au fost ieri cele mai cautate companii din piata, cu rulaje de 3,2 milioane de euro (11,8 milioane de lei), respectiv 1,6 milioane de euro (5,9 milioane de lei).
Titlurile combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea au atras si ele investitii in valoare de circa 0,3 milioane de euro (1 milion de lei), insa au scazut cu peste 8%.
In ciuda scaderilor puternice inregistrate de majoritatea companiilor din piata, actiunile Erste Bank (EBS) au crescut cu 3,6%, in vreme ce titlurile Petrom (SNP) si Biofarm (BIO) au avansat cu 1,9%, respectiv cu 2,9%.
"Eu cred ca de la nivelurile actuale o sa mergem in sus, piata urmand sa mai inregistreze mici scaderi. Toata lumea care a vrut sa marcheze a marcat, majoritatea investitorilor fiind pe cash in momentul de fata", spune Ciudin.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a inchis sedinta de ieri in crestere cu 1%, in conditiile in care majoritatea companiilor din piata au inchis pe "rosu", in vreme ce indicele general al Bursei, BET-C, s-a apreciat cu 0,5%. Evolutia Bursei a fost mult mai linistita ieri in comparatie cu sedintele trecute, volumul de tranzactionare inregistrand una dintre cele mai mari valori din acest an, de circa 195 milioane de actiuni.
Societatile de investitii financiare au avut de pierdut de pe urma scaderilor din piata, indicele BET-FI pierzand 0,6%. Dintre SIF-uri, SIF Oltenia (SIF5) a inregistrat cel mai mare rulaj ieri, de 0,8 milioane de euro (2,9 milioane de lei), precum si cea mai puternica pierdere, de 1%.
"Din punctul meu de vedere iesim din perioada de consolidare, iar o analiza tehnica ne arata o formatiune de crestere. Panica nu mai este si ne asteptam acum sa revina investitorii straini. De exemplu, pentru Petrom si Banca Transilvania se poate vorbi deja de investitori, si nu de speculatori", crede Ciudin.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au pierdut ieri circa 0,6%, pe fondul unui rulaj de 0,5 milioane de euro (1,8 milioane de lei). Grupul austriac Raiffeisen Zentralbank, din care face parte si Raiffeisen International, si-a diminuat participatia la mai putin de 1% din actiunile SIF Muntenia, ajungand sa detina 8,06 mil. titluri, in valoare de 13,4 mil. lei la cotatia bursiera de luni. Actionarii cu detineri de peste 1% din capitalul unei societati de investitii financiare, in mod individual sau actionand concertat cu alti investitori, trebuie sa notifice acest aspect si, in termen de trei luni, sa-si diminueze participatia sub pragul mentionat. Ultima tranzactie cu titlurile SIF-ului s-a perfectat la pretul de 1,7 lei/actiune.

Actiunile Banca Transilvania (TLV) au crescut ieri cu 0,4%, pe fondul unui rulaj de 0,5 milioane de euro (1,9 mil. lei). Banca a finalizat expedierea buletinelor nominale de subscriere actionarilor inregistrati la data de 16 mai 2008, actiunea facand parte din deciziile Adunarii Generale a Actionarilor din data de 23 aprilie. Distribuirea buletinelor nominale de subscriere este necesara pentru desfasurarea majorarii capitalului social al bancii cu circa 122 mil. euro (aproape 447 mil. lei), termenul limita pentru plata titlurilor pe care actionarii le pot subscrie fiind 30 iunie. In urma acestei operatiuni, capitalul social al Bancii Transilvania va urca la 286 mil. euro (1,6 mld. lei).

Actiunile Oil Terminal (OIL) au pierdut ieri circa 9,8%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la circa 118.000 de euro (0,4 milioane de lei). Operatorul a incheiat de curand, impreuna cu Petrom, un contract de prestari servicii si expeditie in valoare de circa 4,4 mil. euro (16 mil. lei). Contractul presupune servicii aferente traficului international cu produse petroliere aferent anului 2008, termenul de plata fiind de 30 de zile de la data facturarii. In 2007, Petrom a contribuit cu 23% la afacerile operatorului portuar, valoarea contractelor cifrandu-se la 8,5 mil. euro (28,6 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Oil Terminal s-a perfectat ieri la un pret de 0,645 lei/actiune.

Actiunile Turbomecanica (TBM) au pierdut ieri 7,7%, pe fondul unui rulaj de 90.000 de euro (0,3 mil. lei). Producatorul de componente pentru motoare pentru aeronave, una dintre cele mai stabile companii de pe Bursa din punctul de vedere al rezultatelor financiare in ultimii ani, a raportat pierderi de aproape
6 milioane de lei (1,6 mil. euro) in primul trimestru, fata de un profit de 530.000 de lei (156.000 de euro) in perioada similara din 2007. Cifra de afaceri a companiei a scazut cu 52%, de la 17,6 mil. lei in primul trimestru din 2007, la 8,54 mil. lei (2,3 mil. euro) in primele trei luni din acest an. In aceste conditii, si veniturile totale s-au redus cu 25%, la 15,2 mil. lei.

Titlurile Transelectrica (TEL) au pierdut ieri 1,1%, valoarea tranzactiilor cu titlurile companiei ridicandu-se la circa 182.000 de euro (aproape 0,7 mil. lei). Compania de transport al energiei electrice a realizat in primele trei luni ale anului un profit net de 82,1 mil. lei (22,2 mil. euro), in crestere cu 93,6% comparativ cu primul trimestru al anului trecut si cu 8% mai mult fata de nivelul castigului net prognozat pentru intreg anul. Conform companiei, rezultatele bune au fost generate pe de o parte de venituri in crestere datorate unui volum de servicii mai mare, iar pe de alta parte scaderii unor costuri cum ar fi cheltuielile de congestii sau cele pentru acoperirea consumului propriu tehnologic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO