Burse - Fonduri mutuale

Adrian Mănăilă - Nu avem cu ce să comparăm o criză de genul acesta

Adrian Mănăilă - Nu avem cu ce să comparăm o criză de genul acesta
22.08.2011, 00:00 433

"Nu ne-am mai confruntat niciodată cu o criză de genul acesta, aşa că nu avem cu ce să comparăm şi problema este că suntem afectaţi de lucruri care nu se întâmplă la noi. O bună parte din corecţii sunt generate de percepţia investitorilor faţă de acest context de piaţă şi de faptul că este incertitudine. Sunt şi multe preţuri pe bursă dirijate de speculatori care profită de pe urma volatilităţii acţiunilor", consideră Adrian Mănăilă, proprietarul firmei de brokeraj Eldainvest din Galaţi.

El crede că preţurile au fost şi sunt în continuare foarte bune, din punctul de vedere fundamental, însă contextul pare nepotrivit pentru cumpărare mai ales dacă urmăreşti bursa zi de zi. "Pentru investitorii pe termen lung, care nu trebuie să iasă din piaţă, este o perioadă bună de achiziţionat. Aţi văzut că şi Buffett s-a apucat de cumpărături."

Pe de altă parte, el spune că deşi corecţiile din ultimele săptămâni nu sunt justificate, nu se justifică nici o revenire, deoarece nu există date clare care să indice o evoluţie pozitivă a economiilor şi persistă neîncrederea în guverne şi datele macro nu sunt convingătoare.

"Eu cred că piaţa o să stagneze o perioadă cam în jurul acestor niveluri, cu un plus de 2-3%. Dacă în Europa se iau decizii care să convingă investitorii sau datele macro se îmbunătăţesc, va creşte şi bursa, altfel se poate şi mai rău de atât."

"Crizele nu sunt un risc calculat şi mulţi investitori preferă să stea pe tuşă o perioadă pentru că nu vor să rişte. Atmosfera este şi de aşa natură că în ultima perioadă au apărut mai mult ştiri proaste decât bune. Petrolul urcase la 110 dolari/baril şi lumea era convinsă că economiile vor decola, iar acum se învârte în jurul a 80 de dolari/baril şi împreună cu DAX-ul arată că relansarea la care ne aşteptam nu prea are loc. Economiştii spun că cu cât se prelungeşte perioada aceasta în care datele macro nu arată semne de îmbunătăţire, cu atât creşte riscul ca economiile să reintre în recesiune. Bursa americană stă încă foarte bine faţă de minime, iar investitorii de acolo ies la preţuri bune, au ce salva", explică Mănăilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24