Burse - Fonduri mutuale

Alro la 1.000 de lei de maximul absolut

19.07.2000, 00:00 12



Cursul actiunilor Alro Slatina a urcat ieri pana la 175.000 de lei/actiune, cu doar 1.000 de lei sub maximul absolut stabilit la inceputul lui februarie. Evolutia Alro, care a inregistrat o crestere de aproape 3% a tras in sus indicele BET, al celor mai performante titluri de la categoria I, care a incheiat sedinta de ieri la 558,74 puncte, in crestere cu 12,16 puncte (2,22%) fata de sedinta precedenta. Variatiile negative de la categoria a doua au compensat insa cresterile de la categoria I, astfel ca BET-C, indicele general al BVB a urcat cu doar 0,92%, mentinandu-se astfel sub pragul de 500 de puncte.

Titlurile producatorului de medicamente Terapia au urcat ieri pana la maximul de 1.210 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii importante, totalizand peste 1,6 miliarde de lei. Ultima tranzactie a fost incheiata, insa, la .1160 lei/actiune, in crestere cu doar 0,9% fata de sedinta precedenta. Brokerii spun ca aceasta crestere a fost determinata de cerea din partea unor fonduri de investitii, interesate de a obtine cumulat pozitia majoritara la producatorul clujean. "PAS - Programul Asociatiei Salariatilor nu mai are importanta ca actionar al Terapia" a comentat un trader. "Probabil ca fondurile care actioneaza acum in piata cumpara pe rand actiuni, pentru a pastra un anumit raport intre pachetele de titluri terapia pe care le detin" a adaugat el.

Titlurile producatorului de ingrasaminte Azomures au terminat sedinta de ieri in crestere, ultima tranzactie fiind realizata la 550 lei/actiune, cu 5,85 mai mul fata de sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost, insa scazuta, rulajul de ieri pentru Azomures fiind sub 1,5 milioane de lei. O valoare mica a transferurilor s-a inregistrat si pentru producatorul de lacuri si vopseluri Policolor, ala carui titluri se tranzactioneaza la categoria a doua a BVB. Cotatia Policolor a crescut ieri cu nu mai putin de 14%, pana la 2.250 lei/actiune. Brokerii caracterizeaza aceasta evolutie ca fiind speculativa, estimand ca in sedintele urmatoare se va inregistra o scadere cel putin de aceeasi amplitudine cu cresterile din ultimele doua sedinte. In ziua precedenta Policolor a urcat cu 14%, de la 1.650 lei/actiune.

Societatile de Investitii Financiare si-au mentinut, in general cotatiile, pe fondul unor transferuri mult mai mici decat cele obisnuite. Preturile acestor actiuni s-au situat intre 309 si 560 lei/actiune, valoarea transferurilor fiind de doar 618 milioane de lei.

In sedinta de tranzactionare de marti a pietei extrabursiere, valoarea totala a tranzactiilor a scazut usor, de la 8,98 miliarde de lei in sedinta precedenta la 8,45 miliarde de lei. Volumul tranzactiilor a fost de 4,81 milioane de actiuni. Au fost efectuate 522 tranzactii, pentru actiunile a 337 de societati. Rulajul pietei RASDAQ a fost si ieri sustinut de tranzactiile declarate speciale, ieri fiind inregistrat trei asemenea transferuri.

Cea mai importanta dintre ele a avut ca obiect 2.000 de titluri ale societatii hoteliere Bucuresti-Turism, valoarea pachetului fiind de 441 milioane de lei. Pretul tranzactiei speciale de 220.000 lei/actiune a determinat o crestere a cotatiei medii a societatii hoteliere de doar 1,85%. Titlurile Bucuresti Turism sunt destul de cautate in piata, insa tranzactiile se realizeaza destul de rar datorita lipsei ofertelor. Cel mai mare pret platit pentru aceste titluri a fost inregistrat spre sfarsitul lunii iunie, cand cumparatorii au oferit pana la 375.500 lei/actiune. Compania bucuresteana are un capital social de 55 de miliarde de lei, divizat in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei.

Pentru Independenta Sibiu s-au transferat 34.362 actiuni la pretul de 9,785 lei/actiune, nivel in crestere cu 325%. Valoarea pachetului a fost de 336 milioane de lei. Cea de-a treia tranzactie speciale s-a realizat cu actiunile Metachim Constanta, societate care activeaza in domeniul comertului cu amanuntul al articolelor si aparatelor electrice de uz casnic. S-au transferat 9.946 de titluri (2,14% din capitalul social) la pretul de 26.241 lei pentru actiunea cu valoarea nominala de 25.000 de lei. Valoarea pachetului a fost de 260 milioane de lei.

Cele mai tranzactionate au inregistrat urmatoarele preturi de inchidere: Timco, Comp-Paper si Geromed. Indicele RASDAQ a crescut cu 0.24% la 695.33 puncte. Timco Timisoara, producator de utilaje miniere, a urcat pe primul loc in topul dupa valoarea transferurilor cu doar o singura tranzactie de 78.720 actiuni in valoare de aproximativ doua miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24