Burse - Fonduri mutuale

Amazon, a doua companie care a spart pragul de 1000 miliarde dolari capitalizare, a scăzut vineri cu 8%, cel mai abrupt declin din ianuarie 2016 încoace

Amazon, a doua companie care a spart pragul de 1000...

Autor: Alex Ciutacu, Liviu Popescu

29.10.2018, 00:04 633
Acţiunile retailerului online Ama­zon (AMZN) s-au depreciat vineri cu 7,8% şi au înregistrat cel mai abrupt declin din ianuarie 2016 încoace în con­diţiile în care compania a raportat veni­turi pe T3/2018 sub estimările pieţei, iar estimările pentru ultimul trimestru nu se ridică la aşteptările investitorilor, potrivit datelor agregate de ZF de pe portalul investing.com şi din presa internaţională.

Acţiunile Amazon au închis vineri la 1.643 de dolari pe unitate, ceea ce ridică valoarea de piaţă la 801 miliarde de dolari. Însă în timpul şedinţei de tranzacţionare din ultima zi a săptă­mânii, declinul ajunsese chiar şi la 10%.

Profitul raportat de Amazon pen­tru T3 a spulberat aşteptările analiştilor şi a adus veşti bune pentru investitori, însă Wall Street-ul şi-a exprimat dezamăgirea faţă de întreg setul de rezultate transmis de gigantul ame­rican, potrivit Business Insider. Analiştii au prezis, înainte de anun­ţarea rezultatelor, că profitul Ama­zon va fi de şase ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

În faţa investitorilor, compania a raportat un profit de peste 10 ori mai mare în T3 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Profitabilitatea compa­niei a fost influenţată de businessul care creşte exponenţial pe retail în America de Nord şi de serviciile de cloud ale Amazon Web Services.

Profitul Amazon s-a situat la 5,75 dolari per acţiune, în comparaţie cu predicţia de 3,11 dolari per acţiune a analiştilor de pe Wall Street. În aceeaşi perioadă a anului trecut, compania a raportat 0,52 dolari per acţiune.

Cu toate acestea, compania a temperat rezultatul final anunţând o serie de ştiri dezamăgitoare pentru investitori. Veniturile înregistrate în T3 au fost sub aşteptările analiştilor, iar estimările pentru T4 se situează tot sub speranţa investitorilor. Mai mult, perspectivele transmise de companie implică un profit trimestrial mult mai redus în T4 faţă de predicţiile Wall Street-ului.

Prin urmare, veniturile pentru al treilea trimestru au fost de 56,6 mld. dolari, sub estimarea analiştilor, de 57,1 mld. dolari, însă peste încasările din aceeaşi perioadă a anului trecut, de 43,7 miliarde de dolari.

Pentru T4 Amazon a anunţat venituri între 66,5 miliarde de dolari şi 72,5 miliarde de dolari. Wall Street-ul estima vânzări de 73,8 miliarde de dolari pentru T4.

Predicţiile companiei au fost „mult sub“ estimările analiştilor, notează Colin Sebastian, un analist financiar care analizează evoluţia Amazon pentru compania Baird Equity Re­search.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO