Burse - Fonduri mutuale

Analiză ZF. Ce condiţii mai trebuie să bifeze AROBS pentru a intra în indicele principal BET şi cu ce pondere

Autor: Tibi Oprea

Compania trebuie să distribuie acţiunile păstrate pentru SOP (4,25%) şi apoi să mai vândă, direct sau prin majorare de capital, încă 6% pentru a avea un free float de peste 30%, adică o capitalizare a free floatului care să cântărească în BET peste minimul necesar de 0,5%. Ultima companie din indice ca pondere este Conpet (0,45%), fiind urmată de Sphera Group (0,53) La un factor FF de 0,3, adică sub 30% free float, cât are AROBS acum, ponderea în indice ar fi de circa 0,44%. La un FF de 0,4, ponderea ar fi de circa 0,59% Totodată, acţiunile trebuie să îşi menţină valoarea şi să nu scadă puternic în următoarele luni Ca lichiditate în 2023, compania se situează peste ultimii cinci emitenţi din BET.

Pentru a fi inclusă în indicele prin­cipal BET al Bursei de la Bucureşti, compania de tehnologie AROBS Transilvania Software (simbol bursier AROBS), care îndeplineşte deja unele condiţii, mai trebuie să bifeze criteriul free float, adică acţiunile disponibile la liber la tranzacţionare. ZF a calculat ce şanse de includere ar avea în diferite scenarii de free float şi care sunt parametrii pe care trebuie să-i păstreze pentru a asigura includerea.

Indicele de referinţă BET cuprinde 20 de companii, aşa numitele blue chip-uri, adică cei mai lichizi emitenţi de la bursă, fiind ponderat cu capitalizarea free floatului acestora. A fost lan­sat pe 19 septembrie 1997 cu o valoare de 1.000 de puncte, fiind astăzi la peste 14.000 de puncte. La acest moment, Conpet are cea mai mică pondere în indice, 0,45%, fiind urmată de Sphera Franchise Group cu 0,53% şi Purcari cu 0,68%.

„AROBS trebuie să fie la 0,5% ca să fie sigură că intră în BET. Ar trebui să fie peste Conpet. Acest procent este influenţat de free float şi de preţul acţiunii. În condiţiile actuale de circa 20% free float, compania trebuie să pună în aplicare stock option planul până în februarie şi, în acelaşi timp, să mărească free floatul la peste 30% pentru a avea şanse clare să intre în indice“, spune Costin Brumă, broker al Swiss Capital, pentru ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO