Burse - Fonduri mutuale

Anul 2023 a fost cel mai bun din istoria pensiilor private şi facultative. Profitul de 18,9 mld. lei aferent participanţilor la Pilon II şi Pilon III de anul trecut este cât tot profitul istoric din anii anteriori. În total, Pilonul II şi Pilonul III au ajuns la 131 mld. lei active nete

Autor: Tibi Oprea

29.01.2024, 07:00 611

♦ Dacă anul 2022 a adus pierdere pentru participanţii la sistemul de pensii private, creşterea bursei şi evoluţia ratelor dobânzilor a dus la un randament excelent pentru Pilonul II în 2023.

Fondurile de pensii private Pilon II şi fondurile de pensii facultative Pilon III, la care contribuie lunar 8,9 milioane de salariaţi cu o parte din venitul brut lunar, au livrat în 2023 un profit aferent participanţilor de 18,9 mi­liarde de lei, cifră care se apropie de întreg profitul obţi­nut din 2008 încoace (18,8 mi­liarde de lei), potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la DesprePensiiPrivate.ro.

„Anul 2023 a fost cel mai bun din întreaga istorie a pensiilor private. Ajutate de evoluţia ratelor de dobândă, dar şi de creşterea bursei, fondurile de pensii private au încheiat anul 2023 cu un profit pentru participanţi aproape egal cu profitul cumulat din întreaga istorie a pensiilor private din România“, spune George Moţ, proprietar al DesprePensii Private.ro, pentru ZF. Analistul de pensii private a calculat profitul din punctul de vedere al participantului, ne­fiind preluat din situaţiile finan­ciare ale administratorilor, adică ţine cont de toate costurile – comi­sion activ, de tran­zacţio­nare, taxa de audit etc.

Pe fondul scumpirilor acce­lerate, volatilităţii şi începerii războiului în Ucraina, anul 2022 a adus prima scădere din istorie a valorii unitare a activului net (VUAN) a celor şapte fonduri Pilon II, în medie de 3,4%. Indicele Bloomberg referinţă pentru titlurile de stat emise de statul român în euro a avut minus 22% în 2022, iar cel care urmăreşte evoluţia titlurilor de stat în lei a avut minus 2,8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO