In2009 toti indicii bursieri au inregistrat cresteri, cel mai mareavans fiind inregistrat de societatile de investitii financiare(SIF), grupate sub BET-FI, care s-au apreciat cu aproape 90% fatade ultima cotatie din decembrie 2008.
Fata de minime insa, atinse in februarie anul acesta, societatilefinanciare s-au apreciat cu peste 200%, titlurile SIF Transilvania(SIF3) consemnand cea mai buna evolutie la aceasta categorie, cu oapreciere de peste 150% in acest an.
Cel mai bun randament din 2009 l-au avut insa titlurile CondmagBrasov (COMI), cu o crestere de peste 240%, luand in calcul simajorarea de capital derulata in acest an, urmate de actiunileRompetrol Rafinare (RRC), care au urcat in aceasta perioada cuaproape 230%, pe fondul asteptarii unei oferte publice de preluaredin partea actionarului majoritar, si de actiunile Alumil (ALU), cuun avans de 210%. Practic, o investitie realizata la inceputulanului pe aceste actiuni ar fi triplat banii investitorilor.
Indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata ainregistrat in 2009 o apreciere de peste 60%, in timp ce indiceleenergetic BET-NG a urcat cu aproape 70%, apreciere sustinuta inprincipal de revenirea pretului la titei, care s-a dublat inaceasta perioada. Evolutiile indicilor locali din acest an i-ausurprins chiar si pe brokeri si pe analisti, o astfel de cresterenefiind estimata in decembrie anul trecut.
"2009 a fost extrem de bun pentru toti indicii bursieri, as puteaspune chiar nesperat de bun, daca ne gandim la ce asteptari erau inurma cu un an. Din pacate pentru businessul bursier, evolutiaindicilor nu a fost dublata si de o crestere a lichiditatii inpiata, ceea ce a facut ca anul acesta cei implicati in aceastaafacere sa aiba de suferit", a declarat Iulian Panait, presedintelesocietatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Un an prost pentru brokeri
Spre comparatie, in 2008, cand Bursa de la Bucuresti s-a prabusitcu circa 70%, lichiditatea medie zilnica se ridica la aproape 8mil. euro, in timp ce rulajul mediu zilnic de anul acesta s-aridicat la putin peste 4 mil. euro. Ca urmare a scaderii lajumatate a lichiditatii pietei, majoritatea societatilor debrokeraj de retail au fost nevoie sa-si restranga activitatea inacest an prin inchiderea unor sucursale si concediereapersonalului. Au existat insa si societati de brokeraj care si-ausistat definitiv activitatea, printre acestea numarandu-se NHLSecurities, Romaxa Trading, Global Valori Mobiliare si CentralEurope Investment. Pentru acest an, brokerii se asteapta ca lipsalichiditatii sa ramana in continuare o problema pentru piatalocala.
"Lipsa de lichiditate va deveni cronica pentru piata locala in 2010si problema va continua sa se agraveze atat timp cat din structuraBVB lipsesc produse de baza pentru piata de capital, precum contulglobal sau imprumuturile de actiuni, motiv pentru care investitoriilocali prefera sa tranzactioneze pe alte piete din regiune. In 2010sper la o modernizare a Bursei", a explicat si Rares Nilas,directorul executiv al societatii de brokeraj BT Securities.
Si Razvan Pasol, directorul executiv al firmei de intermediereIntercapital Invest este de parere ca lichiditatea a fostprincipala cauza care a afectat businessul bursier in acestan.
"2009 a fost clar peste asteptari la nivel de evolutie a indicilor.Nu pot spune insa ca a fost un an bun, tinand cont de reducerealichiditatii, a lipsei de IPO-uri, ceea ce s-a resimtit inactivitatea de brokeraj", a spus Pasol.
Brokerii spera la o crestere de 30% in2010
"In prima parte a anului viitor Bursa va trece printr-o perioadadificila pe fondul problemelor din economie. Ma astept chiar la oreducere a ratingului de tara ceea ca va avea un impact negativasupra moraluluiinvestitorilor", a apreciat Darie Moldovan, directorul generaladjunct al societatii de intermediere Broker din Cluj.
Parerea este impartasita si de Panait, care apreciaza ca, in ciudaoptimismului extrem de ridicat, investitorii vor fi dezamagiti inprima parte a anului, cand vor realiza ca revenirea economica va fiuna fragila si de durata. "Ma astept ca in prima parte a anului,investitorii sa se trezeasca la realitate si daca pana acumeconomic am mers foarte prost, iar bursa a continuat sa urce, de laanul cred ca vom vedea un echilibru intre cresterea economica sicea bursiera", a spus Panait.
Pentru 2010, potrivit programului de guvernare, este estimata ocrestere economica de 1,3%, in conditiile in care in acest aneconomia a pierdut peste 8% fata de 2008.
Cu toate acestea, din a doua jumatate a anului viitor brokeriiapreciaza ca indicii vor reveni pe plus, pentru 2010 fiind estimatao crestere cuprinsa intre 20% si 30%, principalele titluri care vorsustine cresterea fiind ca si pana acum, SIF-urile, actiunilebancare si companiile energetice.
"Pentru 2010 estimez un avans cuprins intre 20% si 30% peprincipalii indici, insa este posibil sa depasim acest nivel pefondul unei evolutii externe favorabile. Cresterea va fi in bloc siva fi determinata ca si pana acum de titlurile cele mai lichide dinpiata. N-are rost sa vorbim despre piata RASDAQ, in conditiile incare tranzactiile pe aceasta piata abia daca depasesc un milion deeuro zilnic", a explicat Nilas.
Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania au au inregistrat deasemenea cresteri considerabile in acest an, de aproximativ 60% sirespectiv 90%.
Si Pasol apreciaza o crestere similara pe indici precum si ocrestere de 30% a lichiditatii in piata, aprecierile venind maidegraba pe fondul ajustarii pietei locale cu principalele pieteexterne.
"Pentru anul viitor am un optimism moderat. Per ansamblu o sa vedemun an pozitiv, cu cresteri de 20%-25% pe indici si o crestere de30% la nivel de lichiditate. Spre deosebire de anul acesta, maastept la o crestere si a volatilitatii. Aprecierile din piata vorveni insa ca ajustari ale pietei locale fata de principalele pieteexterne. Daca pietele internationale sunt cu 20% sau 30% fata demaxime, piata locala nu a recuperat atat si mai are deci loc deapreciere", a spus Pasol.
Listarea FP si pragul la SIF-uri, asteptate si in2010
In 2010 sunt in continuare asteptate listarea Fondului Proprietateasi majorarea pragului de detinere la SIF-uri, brokerii fiind deparere ca orice masura care poate aduce mai multi investitori inpiata si implicit sa creasca lichiditatea este bine venita.
"Ar fi excelent ca Fondul Proprietatea sa se listeze in sfarsit laBursa, ar atrage investitori in piata, ceea ce ar crestelichiditatea. In plus, cred ca la bursa din Sibiu o sa vedem nistelistari pentru dezvoltarea pietei spot, insa deocamdata nu aminformatii concrete despre vreun IPO anul viitor", a spus Moldovan."Cred ca anul viitor vom vedea o usoara dezghetare a IPO-urilor pepiata locala", a adaugat si Pasol, directorul Intercapital.
Pe de alta parte, Nilas apreciaza intr-adevar ca atat listareaFondului Proprietatea sau a altor compani, cat si o eventualamajorare a pragului de detinere pe SIF-uri ar duce la o crestere alichiditatii in piata, dar nu rezolva problema de fond a pieteilocale, si anume subdezvoltarea Bursei de la Bucuresti.