Burse - Fonduri mutuale

Ar putea fi 2014 cel mai bun an din istoria Bursei de la Bucureşti? Ce spun principalii jucători

Ar putea fi 2014 cel mai bun an din istoria Bursei de la...

Autor: Stefan Musgociu, Monica Juganaru

31.12.2013, 12:17 1917

Piaţa a crescut în acest an cu aproape 20% la nivelul indicelui general BET-C (care nu include şi acţiunile celor cinci SIF-uri), iar indicele BET (al celor mai lichide zece acţiuni, fără SIF-uri) a urcat cu 26,1%.

Directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian, crede că bursa ar putea repeta anul viitor evoluţia din acest an şi poate chiar să o depăşească dacă ratingul României se va îmbunătăţi şi economia la nivel internaţional se va întări.

"Îmbunătăţirea ratingului de ţară că ar duce la creşterea investiţiilor, deoarece mulţi investitori instituţionali nu pot intra pe bursa din România din cauza ratingului redus al pieţei. Aşteptările pesimiste pentru anul 2014 cred că sunt reduse. Nu este exclus să asistăm şi la perioade de corecţii, însă cred că acestea vor fi marginale în comparaţie cu perioadele pozitive. Nu trebuie să uităm, însă, că revenirea economică este încă firavă, se bazează mult pe agricultură, şi în orice moment o ruptură în plan politic poate crea instabilitate. Dacă natura nu va ajuta în parametrii estimaţi sau dacă alegerile prezindenţiale nu vor reuşi să menţină stabilitate, este posibil să mai ratăm încă un an de investiţii, ceeea ce ar avea repercursiuni grave asupra pieţei de capital", a declarat Mureşian pentru MEDIAFAX.

Luând în calcul închiderile burselor din 30 decembrie, performanţa indicelui BET este depăşită doar de indicele Sofix (Bulgaria), care a urcat cu 42,2%, în timp ce indicele principal al bursei din Viena a crescut cu 6%, iar WIG20 (Varşovia) a coborât cu 7%.

Dinamica indicelui BET este apropiată de cea a indicelui DAX (+25,4%), însă este mai lentă decât cea a indicilor S&P500 (29%), Sofix - Bulgaria (42,28%) şi Nikkei (56,7%).

Deşi piaţa a crescut semnificativ, indicii BET şi BET-C încă sunt cu 40% şi, respectiv, cu 55% sub maximele istorice atinse în 2007, în timp ce indicii S&P500 şi DAX, principalii indici ai burselor din SUA şi Germania, au stabilit noi recorduri.

Dragoş Dărăbuţ, directorul general al SAI Vanguard Asset Management, crede că economia va "merge cel puţin la fel de bine" şi anul viitor, menţionând, totodată, că inflaţia este redusă, iar BNR are spaţiu de manevră.

"Creşterea economică se va reflecta şi în rezultatele companiilor listate la BVB. Profituri în creştere, cu menţinerea multiplilor de evaluare constanţi, înseamnă că preţurile acţiunilor vor creşte în acelaşi ritm", a adăugat el.

Capitalizarea bursei a urcat în acest an cu 37% (36,1 miliarde lei), la 133,82 miliarde lei (29,98 miliarde euro), susţinută de creşterea preţurilor şi de listarea Nuclearelectrica (capitalizare de 3,15 miliarde lei) şi Romgaz (13,17 miliarde lei).

Evoluţia pieţei a fost influenţată în principal de cele mai importante pieţe externe, care au stabilit noi maxime istorice, fiind alimentate de lichidităţile semnificative injectate de marile bănci centrale pentru susţinerea economiilor.

"Ultimele listări ale statului, vânzările speciale derulate de FP şi BERD, precum şi listările anunţate pentru anul viitor au îmbunătăţit lichiditatea. Mă aştept ca această dinamică să continue în 2014 într-un ritm şi mai alert", a afirmat Mihai Chişu, broker la Swiss Capital.

Acţiunile Fondului Proprietatea, cele mai lichide din piaţă, au închis cu 51,7% faţă de nivelul de la finalul lunii decembrie 2012. Acţiunilor FP li s-au alăturat titlurile Impact (creştere de 4,7 ori), Cemacon ( de 2,5 ori), Prodplast (de 2,3 ori), în timp ce la polul opus se regăsesc titluri precum MJ Maillis (-71,4%), Romcarbon (-57,8%) sau Ropharma (-48%).

Noile fluxuri de capital au determinat şi creşterea lichidităţii, în special în ultimele luni. Rulajul pentru întregul an doar pe piaţa de acţiuni a depăşit pragul de 11 miliarde lei pentru prima dată în ultimii şase ani. Acesta este al doilea mare rulaj anual înregistrat de BVB de la reînfiinţare, de 11,24 miliarde lei (2,54 miliarde euro), fiind depăşit doar de recordul de 13,802 miliarde lei (4,152 miliarde euro) din anul 2007, când piaţa era la maxime istorice.

Lichiditatea medie zilnică a fost în acest an de 44,79 milioane lei (10,13 milioane euro), iar pentru anul viitor brokerii speră la tranzacţii de minim 10 milioane euro/şedinţă având în vedere ofertele anunţate la companii de stat.

Interesul investitorilor ar putea fi stimulat şi de eventualitatea eliminării pragului de deţinere la SIF-uri, de posibilitatea ca SIF-urile să cumpere acţiuni între ele, dar şi de prelungirea programului de tranzacţionare al BVB.

În ceea ce priveşte traiectoria pentru anul viitor, brokerii au păreri diferite, însă toţi spun că aceasta va fi dictată în principal de trendul extern şi de deciziile marilor bănci centrale cu privire la programele de susţinere a economiilor.

"Pe plan intern, vom avea alegeri prezidenţiale în contextul în care mediul politic nu este unul tocmai liniştit. Sistemul bancar continuă să fie sufocat de provizioanele necesare acoperiri unor riscuri nesăbuit asumate în perioada de boom economic. Pe plan extern, faptul că pieţele au ajuns la cotaţii istorice determină o tensiune ce naşte teorii în privinţa unor corecţii. În altă ordine de idei, argumentele pentru care Fed a redus programul QE sunt încurajatoare. Sper să nu mai avem paradoxul în care indicatorii macroeconomici pozitivi deprimă pieţele de teamă că Fed îşi va restrânge achiziţiile de bonduri", a declarat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Pe de altă parte, Claudiu Cazacu, analist - şef la XTB România, crede că în lunile următoare este posibilă o corecţie şi estimează că indicele BET va închide anul cu 7,5% sub nivelul din 2013. El progonozează mişcări ample, de la creşteri de 15% la scăderi de chiar 30%.

"Dincolo de entuziasmul iniţial, pieţele vor trebui să se obişnuiască cu dobânzi în creştere în SUA şi etapele ajustării pot include şi perioade furtunoase. Investitorii vor fi mai atenţi cu pieţele emergente în general, şi cu România în special, în legătură cu performanţa economiei şi a indicatorilor bugetari (...) România trebuie să fie atentă la cheltuielile publice, să îmbunătăţească infrastructura şi utilizarea fondurilor europene şi să continue efortul de a face bursa locală mai vizibilă", a explicat analistul.

Iminenţa unei corecţii este anticipată şi de Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de intermediere din SSIF Broker, care spune că pieţele importante au crescut semnificativ în ultimii ani fără să înregistreze scăderi importante.

"Un randament bun al dividendelor ar putea salva evoluţia unor acţiuni în scenariul unei corecţii generale", a mai spus Ormenişan.

Şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu, se aşteaptă la randamente de 3,5% - 6% pentru dividendele pe care le-ar putea distribui OMV Petrom, Transgaz, Romgaz şi Fondul Proprietatea, în timp ce estimările pentru dobânzile bancare în 2014 sunt de circa 3%.

"Dacă ne uităm şi la randamentul actual al obligaţiunilor guvernamentale în lei pe 5 şi, respectiv, 10 ani, observăm că vorbim de niveluri de 4,7% şi, respectiv, 5,3%, ceea ce pune în evidenţă nivelul atractiv al randamentului dividendului pentru acţiuni importante de la BVB, care consider că reprezintă cel mai bun instrument de selecţie al unor companii mature în portofoliile investitorilor”, a adăugat Căruntu.

Perioadele de scădere ar putea oferi însă oportunităţi pentru investitori să cumpere la preţuri mai mici.

"Companii ca OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, dar şi Transgaz şi Transelectrica, alături de restul companiilor din sectorul energiei, prezintă un potenţial ridicat şi cred că merită să fie luate în considerare de către investitori. Totodată, potenţialul zăcămintelor descoperite, dar şi aşteptările noilor modificări de ordin legislativ pot avea un impact pozitiv asupra preţurilor. Mai mult decât atât, să nu uităm că preţurile actuale pot fi considerate de unii ca fiind ridicol de mici, iar această perioadă este una propice pentru investiţii de portofoliu", a adăugat Mureşian.

Şeful SAI Vanguard Asset Management, Dragoş Dărăbuţ, crede că pieţele încă nu sunt într-o fază care să anunţe corecţii importante, iar dacă în SUA Fed a decis să reducă stimulul acordat economiei, în zona euro Banca Centrală Europeană continuă să asigure o plasă de siguranţă pentru investitori prin menţinerea dobânzii cheie la 0,25% şi chiar posibilitatea trecerii la dobânzi negative.

"John Templeton (fondatorul Templeton Mutual Funds - n.r.) spunea că pieţele în creştere se nasc când investitorii sunt pesimişti, se conturează în perioade de scepticism, ajung la maturitate când pieţele sunt optimiste şi se încheie în perioade de euforie. Raportându-ne la piaţa din SUA, cred că suntem undeva între etapa a doua şi a treia perioadă. Nu cred că suntem încă în faza de euforie, în această fază avem multe IPO-uri de succes, companii care se tranzacţionează la evaluări foarte mari. Încă nu suntem acolo", a afirmat Dărăbuţ.

Pentru anul viitor brokerii mizează în principal pe acţiunile companiilor din sectorul energetic, dar şi pe titlurile Fondului Proprietatea şi cele din sectorul financiar.

"Impactul vehiculat al taxei pe construcţii speciale pare unul major, de circa 100 milioane lei la Nuclearelectrica şi de peste 150 milioane lei la Hidroelectrica. Această nouă taxă ar afecta substanţial profilul de profitabilitate al companiilor şi ar reduce semnificativ impactul pozitiv major al liberalizării pieţei de electricitate în condiţiile în care cele două companii sunt încă forţate de ANRE să vândă pe piaţa reglementată cantităţi de electricitate importante la preţuri sensibil sub cele de pe OPCOM", a punctat şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, Mihai Iulian Căruntu.

Pe termen mediu, pieţele vor fi marcate de o doză de incertitudine privind impactul reducerii programului de achiziţii al Fed, prin simplul fapt că un asemenea program este fără precedent.

"Pieţele ştiu să interpreteze deciziile băncilor centrale de reducere sau creştere a dobânzilor de politică monetară, însă impactul retragerii unui program de stimuli reprezentat de achiziţia de active nu are corespondenţă în trecut, fiind o noutate, şi de aceea va fi o sursă de volatilitate pentru cotaţiile activelor", a conchis Căruntu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO