Burse - Fonduri mutuale

Arabia Saudită renunţă la listarea gigantului petrolier, care urma să fie cea mai mare ofertă din istorie

Arabia Saudită renunţă la listarea gigantului...

Autor: Dan Grigore Ivan

24.08.2018, 00:04 843

Listarea gigantului Aramco, producătorul de petrol al Arabiei Saudite, văzută drept cea mai mare astfel de operaţiune din istorie, pare să fi picat pentru moment, spun sursele agenţiei de presă Thomson Reuters.

Procesul de a face produ­cătorul de petrol o companie publică era văzut drept o încercare a prinţului Mohammed bin Salman de a reforma şi diversifica o economie puternic dependentă de petrol.

Saudiţii intenţionau să vândă aproximativ 5% din companie, cu scopul de a înfiinţa cel mai mare fond suveran al lumii, prin care să pună bazele unei politici care viza redesenarea arhitecturii econo­mice a ţării.

Astfel, succesul sau eşecul din cele din urmă al ofertei publice iniţiale ar putea avea reverberaţii nu doar în zona financiară, ci s-ar putea dovedi esenţial în modernizarea Arabiei Saudite şi a întregului Orient Mijlociu.

Guvernul de la Riyadh a anunţat chiar în 2017 că va micşora impozitul companiilor petroliere de la 85% la 50%, ceea i-a făcut pe unii analişti să estimeze valoarea Aramco mai aproape de 2.000 miliarde dolari, nivelul sugerat şi de saudiţi, ceea ce ducea valoarea IPO la 100 miliarde dolari, de patru ori mai mare decât deţi­nătoarea recordului din prezent, şi anume, listarea Alibaba în 2014, într-o tranzacţie de 25 miliarde dolari.

Cu toate acestea, venirea la tranzacţionare a unei astfel de companii strategice pentru saudiţi a generat puncte de vedere diferite legate de valoarea companiei, bursa pe care să se realize listarea sau oportunitatea momentului ales.

În cadrul tranzacţiei au lucrat nume mari din zona financiară mondială, precum: JP Morgan, Morgan Stanley şi HSBC.

Arabia Saudită are a doua cea mai mare rezervă de petrol din lume (aproximativ 260 miliarde barili de petrol), după Venezuela (300 miliarde barili), însă solul saudit face mai uşoară şi mai ieftină producţia.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO