Burse - Fonduri mutuale

ASF pregăteşte modificări pentru obligaţiunile municipale: Participarea unui număr mai mare de investitori şi nu numai prin subscriere prin plasament privat

Foto: Gabriela Horga, Autoritatea de Supraveghere Financiară

Foto: Gabriela Horga, Autoritatea de Supraveghere Financiară

Autor: Eduard Ivanovici

05.03.2024, 12:22 308

Gabriela Horga, noul vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiare, cu responsabilitate pe piaţa de capital, spune că autoritatea pregăteşte noi schimbări pentru emisiunile de obligaţiuni municipale. Astfel, mai mulţi investitori ar putea participa la astfel de finanţări, nu doar cei calificaţi şi exclusiv prin plasament privat, fiind vorba inclusiv de investitori de retail şi chiar locuitori ai oraşelor care intenţionează să se finanţeze.

„Săptămâna trecută am făcut o modificare legislativă care a fost transmisă către Ministerul de Finanţe, astfel încât să existe posibilitatea emiterii unui prospect spre aprobarea ASF şi investitorii de retail să poată investi în astfel de obligaţiuni pe viitor, ceea ce va duce nu numai la transparenţa ofertei, ci va duce la această comuniune între investitori şi proiectele locale”, a declarat Gabriela Horga.

Reprezentanta ASF a fost prezentă în cadrul evenimentului de listare a obligaţiunilor municipale verzi ale primăriei municipiului Reşiţa la Bursa de Valori Bucureşti, fiind vorba despre prima astfel de emisiune la BVB. Primăria reşedinţei judeţului Caraş-Severin a obţinut de la investitori 8,8 milioane de euro printr-un plasament privat derulat toamna trecută. Suma reprezintă jumătate din totalul pe care primăria voia să îl atragă iniţial, respectiv 17,2 milioane de euro. Obligaţiunile au o maturitate de 10 ani şi o dobândă la nivelul Euribor la şase luni plus o marjă fixă de 3,5%.

„În momentul în care se face prospectul de bază voluntară, municipalitatea sau emitentul se vor adresa unei baze mai largi de investitori, nu numai în plasament privat şi unui număr restrâns de investitori calificaţi. Pe de-o parte, va fi mult mai transparent întregul proces şi va fi o bază mult mai largă de investitori”, adaugă Gabriela Horga.

La finele anului trecut, Consiliul Judeţean Cluj a anunţat încheierea cu succes a subscrierii obligaţiunilor în valoare de 75,7 milioane de euro emise de judeţul Cluj în cadrul unui plasament privat. Emisiunea a fost adresată investitorilor calificaţi, dintre care au cumpărat cu precădere băncile, dar s-a observat un interes crescut şi din partea administratorilor de investiţii şi fondurilor de pensii.

Ce a mai afirmat Gabriela Horga în cadrul evenimentului BVB:

 
  • Investitorii vor avea acces la un nou set de instrumente financiare în care pot investi. Practic, se va lărgi adresabilitatea ofertei, ceea ce poate duce şi la un grad mult mai mare de subscriere.
 
  • Prin acest mod de finanţare, nu numai că vă asiguraţi un model mai ieftin de cofinanţare a proiectelor europene, dar vă rezolvaţi şi problema cu gradul de îndatorare pe care vi-l impune legea finanţelor publice locale şi vă asigură posibilitatea de a vă dezvolta în continuu.  
 
  • Cred că este o modalitate foarte bună pentru municipalităţi să apeleze la acest mod de finanţare. Sper pe viitor că o vor face cât mai multe şi văd că există un apetit în acest sens.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO