Burse - Fonduri mutuale

Aveţi pensie privată la ING? Vedeţi aici portofoliul complet al fondului de pensii ING

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

04.05.2011, 23:50 5723

Fondul de pensii al ING, este celmai mare fond de pe piaţa locală, cu active totale de 1,7 mld. lei(400 mil. euro) şi aproape 1,7 milioane de cotizanţi, la fineleanului trecut.

Fondul avea la 31 decembrie 2010investiţii în acţiuni de peste 251 mil. lei, dintre care 40% erauinvestiţi pe pieţele externe, în special în Polonia, Cehia, Ungariaşi Austria.

Cele mai mari investiţii alefondului erau în acţiunile producătorului de medicamente ZentivaBucureşti (SCD), la care fondul deţinea aproape 4% din capital,respectiv plasamente de 18,17 mil. lei. Acţiunile Zentiva aucâştigat 50%, în condiţiile în care compania va distribui divienderecord în acest an, în valoare de 125 mil. lei. Astfel, fondul INGva încasa circa 5 mil. lei doar din diviende.

Fondul mai avea plasamenteimportante la BRD, Banca Transilvania, petrom, dar şi la Transgazşi Transelectrica.

Pe plan extern, investiţiile înacţiuni erau de peste 100 mil. lei, cele mai mari fiind înacţiunile companiei petroliere ungare Mol (8,3 mil. lei), în grupulmetalurgic polonez KGMH (7,9 mil. lei) şi în grupul energetic cehCEZ (7,6 mil. lei).

"Într-adevăr, la sfârşitul anului2010, investiţiile realizate în acţiuni româneşti reprezentau puţinsub 60% din expunerea totală a componenţei de acţiuni a fondului.Ne dorim să investim în economia românească, însă nivelul actual dedezvoltare al pieţei locale, numărul redus de emitenţi care săofere o lichiditate suficientă, şi lipsa reprezentării anumitorsectoare, face ca, momentan, să fim nevoiţi să construim unportofoliu optim cu ajutorul expunerii pe pieţele din regiune", aspus Marius Popescu, directorul general al ING Pensii.

În 2010, fond de pensii ING aînregistrat un randament de 16%. Administratorul adaugă cărandamentul portofoliul de acţiuni al fondului a fost de 22% în2010, peste aprecierea de 12% a indicelui BET.

Link:Portofoliul detaliat al fondului de pensii ING la31.12.2010


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO