Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania despre finanţarea de 500 mil. euro: Peste 80% a fost subscrisă de investitori internaţionali din aproape 20 de ţări. BERD a alocat 90 mil. euro. Omer Tetik, CEO: Este un pas mare, deschizând drumul pentru tranzacţii similare în sistemul bancar din ţara noastră

Banca Transilvania despre finanţarea de 500 mil. euro:...

Autor: Liviu Popescu

24.04.2023, 15:32 2625

Banca Transilvania (TLV), cea mai mare instituţie de credit din România, a publicat pe 24 aprilie 2023 un raport la Bursa de Valori Bucureşti în care detaliază finanţarea de 500 milioane de euro încheiată vineri la un randament de 9% pe an şi o maturitate de patru ani.

Astfel, banca de la Cluj menţionează că emisiunea a fost suprasubscrisă în câteva ore, investitorii plasând ordine de peste 850 mil. euro. Peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisă de investitori internaţionali din aproape 20 de ţări.

Banca spune că au 80 de investitori - fonduri de investiţii, instituţii financiare, fonduri de pensii, bănci comerciale şi centrale, precum şi companii de asigurare, au participat la ofertă, iar BERD a fost investitorul ancoră, cu 90 de milioane de euro. Emisiunea de obligaţiuni marchează debutul Băncii Transilvania pe piaţa internaţională şi este prima, ca anvergură, din Europa, după turbulenţele care au marcat domeniul bancar internaţional în luna martie.

“Succesul emisiunii - într-un timp record şi suprasubscrisă consistent - într-o perioadă în care pieţele îşi revin după o lună martie grea, ne arată încrederea investitorilor externi în BT, în strategia şi perspectivele ei, precum şi în România. Este un pas mare, deschizând drumul pentru tranzacţii similare în sistemul bancar din ţara noastră. Sumele atrase vor fi asimilate fondurilor proprii. Emisiunea face parte din planul de creştere BT prin menţinerea ritmului accelerat de finanţare a economiei şi a României”, spune Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

ZF a scris vineri seară despre această emisiune 

Emisiunea constă în obligaţiuni senior non-preferenţiale cu maturitatea de 4 ani, la un randament de 9%/an şi este listată la Euronext Dublin (ISIN XS2616733981).

Coordonatorul emisiunii (Global Coordinator a fost Morgan Stanley, iar dealerii (Co-Managers), BT Capital Partners şi ING Bank, selectaţi de Banca Transilvania în funcţie de reputaţie, experienţă şi istoric relevant în ceea ce priveşte obligaţiunile.

Standardele europene MREL prevăd ca băncile să asigure permanent un nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clienţilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.​

Banca Transilvania are 20% cotă de piaţă, aproape 4 milioane de clienţi, peste 9.200 de angajaţi, 500 de sedii în 180 de localităţi.

Banca Transilvania, cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa românească după active, se aşteaptă să obţină în acest an un profit net de 2,34 mld. lei, cu 7% peste nivelul câştigului de anul trecut, în condiţiile în care anticipează creşterea veniturilor şi a creditării.
Activele băncii sunt programate să urce în acest an cu 13,6%, până la 152,2 mld. lei, în condiţiile creşterii soldului creditării brute cu circa 7%, până la 72,5 mld. lei, astfel că banca din Cluj îşi va consolida poziţia de lider în piaţă după active.

Banca Transilvania are 13,8 mld. lei capitalizare, iar din acţionariatul acesteia fac parte toate cele 7 fonduri de pensii Pilon 2, cu o deţinere de 24%, dar şi Bancă Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO