Burse - Fonduri mutuale

Băncile sunt sub presiune şi pun presiuni pe burse

Bănca Reglementelor Inter­naţionale a avertizat că pieţele sunt pa­ni­cate de temerile privind băncile din întrea­ga lume şi de decizia şoc a Băncii Japo­niei de a im­pune dobânzi negative. Foto: AP/Mediafax Foto

Bănca Reglementelor Inter­naţionale a avertizat că pieţele sunt pa­ni­cate de temerile privind băncile din întrea­ga lume şi de decizia şoc a Băncii Japo­niei de a im­pune dobânzi negative. Foto: AP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

08.03.2016, 00:04 1124

Băncile, atât cele comerciale cât şi Banca Centrală Europeană (BCE), au fost ieri în cen­trul atenţiei pe burse, care au reacţionat negativ la tensiunile venite din acest sector, de mult timp una din verigile cu probleme ale pro­iectului european.

Indicele bursier al băncilor europene a scăzut cu mai mult de 2%. Acţiunile Com­merzbank, una dintre cele mai mari bănci germane, au coborât după ce compania şi-a ales un nou şef al diviziei de retail. Titlurile Barclays au pierdut până la 2% din valoare deoarece Deutsche Bank a înrăutăţit reco­mandarea privind acţiunile băncii britanice de la „cumpără” la „aşteaptă”. Mai multe bănci ita­liene au avut ieri probleme din cauza reaprin­derii îngrijorărilor privind creditele neper­formante din portofoliile lor. Acţiuni ale unor instituţii de credit precum Banco Popo­lare şi Intesa Sanpaolo s-au tranzacţionat în scădere accentuată, scrie CNBC.

Analiştii spun că inflaţia redusă din Euro­pa afectează băncile, însă că întreg sec­torul de profil este mai degrabă ieftin pentru in­ves­titori decât toxic.

Claudio Borio, şeful departamentului eco­nomic şi monetar al Băncii Reglementelor Inter­naţionale, a avertizat că pieţele sunt pa­ni­cate de temerile privind băncile din întrea­ga lume şi de decizia şoc a Băncii Japo­niei de a im­pune dobânzi negative. Pentru el, actuala situaţie reprezintă a doua fază a turbulenţelor din trimestrul trecut. „Calmului fragil” din lunile trecute i-au luat locul turbu­lenţe şi „o furtună în formare”.

O altă mare bancă, BCE, a captat atenţia inves­titorilor. Sondajele de opinie realizate în rândul analiştilor arată că instituţia va trebui să anunţe joi noi stimulente dacă vrea să evite repe­tarea situaţiei din decembrie, când măsuri dezamăgitoare au declanşat vânzări masive pe burse. Acum, după trei luni, când preţurile şi-au reînceput scăderea iar perspectivele eco­no­mice se înrăutăţesc, banca are în faţă un test critic pentru credibilitatea sa, scrie Bloomberg.

În urmă cu doar două zile preşedintele BCE Mario Draghi a fost nevoit să calmeze pieţele panicate de temeri că instituţia a rămas fără muniţie în lupta cu forţele deflaţioniste. El a insistat că BCE are destul material de luptă şi este pregătit să-l utilizeze, iar acum pieţele aşteaptă dovada. Draghi a făcut clar care sunt consecinţele eşecului: cu cât inflaţia stă mai mult timp sub ţinta BCE, cu atât creşte riscul ca pieţele să-şi piardă încrederea în capacitatea instituţiei de a-şi atinge obiecti­vele. Aşteptări slabe privind inflaţia înseamnă do­bânzi reale mai mari, creditare şi inves­tiţii mai slabe şi creştere mai lentă. De când a devenit preşedinte al BCE, în noiem­brie 2011, Draghi a anunţat opt reduceri de dobânzi, două programe de cre­ditare pe termen lung pentru bănci şi un program uriaş de achiziţii de active.

„Aşteptările pieţelor au crescut considerabil. Modul în care gestionează aceste aşteptări este crucial şi ar trebui să fie prima îngrijorare a BCE după dezamăgirea din decembrie”, a explicat Christopher Matthies, analist la Sparkasse Suedholstein.

Carsten Brzeski, economist şef la ING, crede că inactivitatea ar fi pentru BCE cea mai neinspirată opţiune.

„Credem că Draghi va livra un mix de paşI mărunţi, dar mai mari decât se aşteaptă de la el: reducerea dobânzii pentru facilitate de deposit cu 20 de punte de bază, dar cu măsuri de compensare pentru bănci, lărgirea câmpului de achiziţii pentru programul de ralaxare cantitativă şI majorarea cu cinci miliarde de euro a achiziţiilor lunare”, a spus analistul. De asemenea, o intervenţie verbală în care s-ar sugera că BCE va tolera ratarea ţintei de inflaţie ar ajuta la susţinerea aşteptărilor privind inflaţia, a mai afirmat Brzeski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO