Burse - Fonduri mutuale

Bătălia uleiului se dă pe Bursă. De ce a dat Cătălin Chelu 10 milioane de euro pentru 36% din Argus Constanţa?

Bătălia uleiului se dă pe Bursă. De ce a dat Cătălin Chelu 10 milioane de euro pentru 36% din Argus Constanţa?

Bătălia uleiului se dă pe Bursă. De ce a dat Cătălin Chelu 10 milioane de euro pentru 36% din Argus Constanţa?

Autor: Gabriel Razi, Adrian Cojocar

20.07.2011, 00:05 2657

Acţiunile producătorului de uleiuri vegetale Argus Constanţa(UARG) au crescut cu 70% pe bursă în ultima săptămână, pe fondulluptei dintre SIF Oltenia şi omul de afaceri Cătălin Chelu pentrupreluarea companiei.

Numai ieri titlurile Argus au sărit cu 25% ajungând la un noumaxim din ultimii ani, de 4,375 lei/unitate care evaluează companiala 36,7 mil. euro. Cătălin Chelu, unul dintre cei mai mariinvestitori de pe Bursă, a plătit aproape 10 mil. euro ca să preiacirca 36% din acţiuni, în timp ce SIF Oltenia (SIF5), care eraanterior cel mai mare acţionar, cu o participaţie de 22%, a venitcu 2,7 mil. euro ca să-şi majoreze participaţia la circa 32%.Principalii câştigători au fost salariaţii şi managerii companieicare deţineau acţiuni şi care şi le-au vândut acum pentru milioanede lei. Vasile Leu, fostul director general, a încasat 3 mil. europentru 11% din acţiuni.

Argus Constanţa a atras atenţia investitorilor de pe Bursa de laBucureşti pentru că este una dintre puţinele companii cu capitalromânesc în creştere pe o piaţă în declin şi unde jocurile suntfăcute de giganţi multinaţionali americani, francezi sauportughezi, spun specialiştii din industrie.

"Argus are o cotă bună de piaţă şi este poziţionată strategic la5-6 kilometri de portul Constanţa. De acolo uleiul poate plecafoarte uşor la export", explică Viorel Zichil, preşedintelepatronatului din industria uleiului, care este şi director alUlerom Vaslui, unul dintre cei mai mari producători de pe piaţalocală, deţinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu.

În primele opt luni ale anului trecutmultinaţionalele Bunge şi Cargill, dar şi Argus Constanţa auacoperit mai mult de jumătate din volumul de ulei consumat înRomânia, potrivit datelor companiei de cercetare de piaţă Gfk.

În volum piaţa locală a uleiului este evaluată la200.000-210.000 de tone anual. Acum, producţia este acoperită dezece fabrici, jumătate din câte aveau deschise porţile în urmă cu20 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO