Burse - Fonduri mutuale

BREAKING. Indicele principal BET al Bursei de Valori Bucuresti depăşeste în premieră pragul de 15.000 de puncte şi ajunge la un nou maxim istoric. Brumă, broker Swiss Capital: Deodată retailul este destul de vizibil

BREAKING. Indicele principal BET al Bursei de Valori...

Autor: Tibi Oprea

08.12.2023, 18:09 2941

Bursa de la Bucureşti a înregistrat vineri un nou maxim istoric prin prima indicelui BET, care s-a apreciat cu 1,36% şi a trecut în premieră de pragul de 15.000 de puncte, în contextul în care 19 din cele 20 de acţiuni din componenţa sa au închis şedinţa pe plus. Astfel, BET înregistrează un avans de 28,9% de la începutul acestui an, în timp ce BET-TR, indice care include şi dividendele acordate de cele 20 de blue chip-uri, are un randament de 36,8%, conform datelor agregate de ZF de la BVB.

„Ieşind din FP după încheierea programului de răscumpărare, investitorii de retail îşi caută alte destinaţii de investiţii. S-au dus mai mult spre small cap-uri decât spre large cap-uri, companii ca TTS, Sphera, unde au apărut informaţii legate de cum evoluează segmentul lor. Au fost şi nişte rapoarte de evaluare care au influenţat decizia investitorilor. Deodată retailul este destul de vizibil, poate că şi o parte din fondurile de investiţii locale, iar presa a scris că fondurile de pensii sunt în continuare active şi încep să cumpere din nou”, spune Costin Brumă, broker al Swiss Capital, pentru ZF.

Avansul BET de vineri, la 15.033,96 de puncte, a fost determinat în principal de creşterea unor acţiuni ca Electrica (4%), Transgaz (2,9%), One United Properties (2,4%), TeraPlast şi OMV Petrom (2%), TTS (1,9%), Conpet (1,8%), MedLife şi Nuclearelectrica (1,7%), BRD şi Romgaz (1,6%). Tranzacţiile totale s-au ridicat la 54,7 mil. lei, cele mai lichide acţiuni fiind OMV Petrom (7,9 mil. lei), Hidroelectrica (5,7 mil. lei) şi Banca Transilvania (5 mil. lei).

„Creşterea aceasta poate fi tranzitorie. Ea poate continua şi în 2024, cel puţin pe început de an, până în alegeri, pe baza rezultatelor anuale. Este un lucru pozitiv. Pe de altă parte, se ajunge la nişte maxime care trebuie justificate. Creşterea aceasta continuă pe nişte aşteptări trebuie într-un fel bazată pe nişte fundamente. Unele companii o să justifice creşterea de preţ, dar, cum noi suntem o piaţă unde dividendele sunt foarte importante, dacă vom avea decizii cu dividende mai mici decât aşteptările, atunci companiile pot suferi şi o corecţie Anul 2023 se va încheia într-o manieră destul de pozitivă şi nu văd ce ar opri creşterea. Luând în considerare că avem alegeri anul viitor, nu cred că vor fi nici mişcări de taxe care să aducă incertitudine, dar după alegeri cred că lucrurile se vor schimba, aşa cum ne-au şi spus deja guvernanţii că se va veni cu o modificare de cod fiscal. Randamentul de anul acesta a fost destul de bun pentru cei care au fost activi şi investiţi la Bursa de Valori. Pe termen mediu contează foarte mult ce se va întâmpla pe plan macro”, adaugă Costin Brumă