Burse - Fonduri mutuale

BREAKING NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private Pilon II din România, la care 2,1 milioane de salariaţi români contribuie cu o parte din venitul brut lunar, a intrat în acţionariatul Premier Energy cu o investiţie de 136 mil. lei, adică 5,6% din companie

explicatie foto: Conducerea Premier Energy

explicatie foto: Conducerea Premier Energy

Autor: Liviu Popescu

27.05.2024, 17:10 29804

NN Pensii, cel mai mare fond de pensii private Pilon II din România, la care 2 milioane de salariaţi români contribuie cu o parte din venitul brut lunar, a intrat în acţionariatul companiei Premier Energy (PE) prin intermediul ofertei de listare derulată de furnizorul de gaze naturale şi şi electricitate la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, NN Pensii a raportat o deţinere de circa 7 milioane de acţiuni, echivalentul a 5,56% din companie. La preţul de 19,5 lei pe acţiune la cât af o fost închisă ofertă, investiţia NN Pensii este de 136,5 mil. lei, potrivit calculelor realizate de ZF. Aceasta reprezintă 0,29% din cele mai recente active de 46 mld. lei la final de aprilie.

NN Pensii este cel mai mare investitor de la Bursa de Valori Bucureşti cu deţineri semnificative la companii listate, precum 17,6% din Digi, 13,2% din MedLife, 12% TeraPlast, 9% Banca Transilvania, 7,3% Sphera, 5,3% OMV Petrom, potrivit platformei desprepensiiprivate.ro.

Potrivit raportului publicat luni după-amiază la Bursa de Valori Bucureşti, cu o zi înainte de debutul acţiunilor PE, fondurile administrate de NN Group au raportat 7,25 milioane de acţiuni Premier, adică 5,92%, din care 5,56% revin NN Pensii, 0,26% NN Optim, 0,10% NN Activ. Ultimele două sunt fonduri de pensii private facultative Pilon III cu circa 330.000 de participanţi.

Premier Energy (simbol bursier PE), furnizor şi distribuitor de electricitate la care fondul ceh de investiţii Emma Capital are o deţinere de 71%, a intrat în clasamentul celor mai mari cinci listări de la Bursa de Valori Bucureşti odată cu încheierea cu succes a ofertei prin care a atras 695 mil. lei de la investitori, arată datele agregate de Ziarul Financiar.

Astfel, prin oferta derulată din 8 mai şi până pe 15 mai, prin care şi-a majorat capitalul social cu 488 mi. lei iar restul au mers la unicul acţionar vânzător – fondul Emma Capital, Premier Energy se poziţionează acum pe o listă cu nume precum Hidroelectrica (ofertă de 9,3 mld. lei), Electrica (1,95 mld. lei), Romgaz (1,7 mld. lei), Digi (944 mil. lei).

Premier Energy debutează marţi, 28 mai 2024, la Bursa de Valori Bucureşti la o capitalizare de start de 2,4 miliarde de lei, adică de circa 6 ori profitul net realizat în anul 2023.

Potrivit datelor agregate de ZF, Premier Energy – al cărei acţionar indirect este omul de afaceri Jiri Smejc,  CEO-ul PPF, fond de investiţii care printre alte active deţine şi Pro TV în România, este cea mai mare listare antreprenorială din ultimii şapte ani la Bursa de Valori, de la Digi din 2017 încoace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24