Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Cum sunt economia şi perspectivele ei, aşa este şi Bursa

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

14.12.2010, 23:45 34

Bursa a scăzut nesemnificativ marţi, cu 0,06%, pe un rulaj denumai 10,6 milioane lei asigurat în proporţie de 54% detransferurile cu acţiunile BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP) şi otranzacţie specială cu 0,49% din titlurile Antibiotice Iaşi (ATB).Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma debrokeraj Prime Transaction, crede că evoluţia pieţei este strânslegată de ceea ce reprezintă economia României şi perspectiveleacesteia în viitorul apropiat.

"Putem spune că evoluţia din ultima perioada este caracterizatăde un număr redus al investitorilor prezenţi în piaţă, lucruvizibil şi în volumele tranzacţionate. Singurele activităţinotabile sunt acele tranzacţii prin care s-au schimbat pachetesemnificative la diverse companii. Spre final de an, în lipsa unorinformaţii semnificative nu aş vedea mişcări ample pe piaţanoastră. Posibil vom asista la o animare a pieţei odată cu listareaFondului Proprietatea", a declarat Bărbulescu.

Totuşi, el consideră că majoritatea investitorilor vor reveni înpiaţă doar când vor vedea o coerenţă în măsurile luate de guvern,care să aibă ca finalitate o predictibilitate pozitivă asuprasituaţiei economice.

"Această stare (de apatie - n.r.) afectează în primul rândinvestitori străini care ar putea fi interesaţi de ţara noastră. Sănu uităm faptul că ei sunt cei care deţin resursele necesare, carepot da un impuls suficient cât să mişte din loc acest «urs adormit»numit bursă. Poate sună pesimist, dar probabil este nevoie ca întâisă ajungem pe marginea prăpastiei şi abia apoi să avem coerenţa şiperspectivele pozitive de care am amintit mai sus", a mai spusbrokerul.

Bărbulescu subliniază că apatia investitorilor a ţinut pe locpiaţa locală atât după publicarea rezultatelor financiare dinprimele nouă luni, dar şi când bursele externe au crescut, ajungândla cotaţii nemaîntâlnite din anul 2008. Astfel, piaţa locală arămas în urma altor burse, fiind dominată de speculatorii locali,care nu au puterea financiară de a impregna un trend.

"Multe voci susţin ideea că după trimestrul doi al anuluiurmător ar fi şanse ca lucrurile să se aşeze pe un făgaş normal, aşspune normal pentru contextul actual al pieţelor financiare. Dacăse va întâmpla aşa, atunci putem spera la o recuperare susţinută apieţei româneşti într-un ritm mai susţinut decât al altor burse", aadăugat el.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost efectuate ieri la preţuri în imediataapropiere a ultimelor cotaţii de luni. Pe de altă parte, acţiunilecelor 5 societăţi de investiţii financiare (SIF) au înregistratvariaţii mai vizibile, astfel că indicele BET-FI a avansat cu1,04%.

Cel mai mare pachet de titluri BRD a fost transferat în jurulorei 12:20, când au fost cedate 183.300 de acţiuni în valoare de2,2 mil. lei. Titlurile au fost vândute la 12 lei, preţ similar cureferinţa. La finalul şedinţei, titlurile băncii erau în creşterecu 0,83%, la 12,1 lei, iar operaţiunile cumulau 3,3 milioanelei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursa de la Londra era încreştere cu 0,3%, piaţa de la Frankfurt înregistra o corecţie de0,2%, iar bursa de la Paris era în stagnare. Majoritatea pieţelordin Europa Centrală şi de Est erau în scădere cu până la 1,2%, iarbursele din Bulgaria şi Croaţia erau în creştere cu 0,5% şi,respectiv, cu 8,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO