Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la Swiss şi Wood au făcut 60% din rulajul bursei graţie tranzacţiei de la Banca Transilvania

Brokerii de la Swiss şi Wood au făcut 60% din rulajul...

Autor: Stefan Musgociu

02.05.2014, 00:03 449

Tranzacţia de 368 milioane de lei prin care Bank of Cyprus a vândut pa­che­tul de aproape 10% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV) a urcat ca­sele de brokeraj Swiss Capital şi Wood & Company în topul brokerilor în luna aprilie, cu o cotă de peste 60% din ru­lajul bursei.

Swiss Capital a intermediat în total tran­zacţii la bursa de la Bucureşti de 655,8 mil. lei (35,38% cotă de piaţă), din care doar operaţiunile cu acţiuni pe piaţa reglementată au însumat 648,2 mil. lei (36,15% cotă de piaţă). Casa de brokeraj a rămas, astfel, pe primul loc în topul brokerilor de la BVB. Tran­zac­ţiile realizate prin Swiss Capital în primele patru luni din acest an pe toate segmentele de la BVB au însu­mat 2,176 mld. lei, casa de bro­keraj ajun­gând la o cotă de piaţă de 32,88% şi con­tinuând să fie cel mai activ inter­me­diat de la bursa de la Bu­cureşti. Doar tran­zacţiile cu ac­ţiuni au cumulat 2,157 mld. lei.

Wood&Company a intermediat în luna aprilie tranzacţii de 491,6 milioane de lei (26,19% cotă de piaţă), ajungând în acest an la un rulaj de 964,5 milioane de lei (14,36% cotă de piaţă). Compania de brokeraj s-a clasat în luna aprilie pe locul secund atât în topul lunar al intermediarilor, cât şi în clasamentul pentru întregul an. Bank of Cyprus a vândut, în 18 aprilie, aproape 10% din acţiunile Băncii Transilvania, prin intermediul Wood & Company, iar Swiss Capital a intermediat achiziţia celor mai multe titluri de către SIF Moldova (3,5% din titluri) şi de fondul de investiţii BT Invest 1 (0,34%), ad­mi­nis­trat de BT Asset Management.

Cel mai probabil, Swiss Capital a inter­me­diat şi tranzacţia prin care SIF Muntenia (SIF4) a cumpărat în aceeaşi zi de la Bank of Cyprus 4,07% din acţiunile Băncii Transil­vania.

Intermedierea achiziţiilor realizate de SIF Moldova şi BT Invest1 prin Swiss Capital a fost anunţată prin rapoarte transmise Bursei, având în vedere că cei doi cumpărători sunt persoane iniţiate cu Banca Transilvania, însă casa de brokeraj nu a raportat şi tranzacţia realizată de SIF Muntenia. SIF Muntenia doar a anunţat, doar, că a cumpărat pachetul respectiv de acţiuni pentru 150,3 milioane de lei (33,7 mil.euro).

SIF Moldova a plătit 128,9 milioane de lei pentru pachetul de 3,5% cumpărat de la Bank of Cyprus, iar fondul de investiţii BT Invest1 a achitat 12,5 milioane de lei.

Raiffeisen Capital&Investment a ocupat locul trei în topul pentru luna aprilie al brokerilor, cu tranzacţii de 168,7 milioane de lei (aproape 9% cotă de piaţă). În luna martie, casa de brokeraj s-a clasat pe locul secund în topul lunar.

După primele patru luni, Raiffeisen Capital&Investment este pe poziţia a treia în topul brokerilor, cu un rulaj de 628,2 milioane de lei (9,35% cotă de piaţă).

Activitatea de brokeraj a companiei urmează să fie intergrată în cadrul Raiffeisen Bank România.

Statisticile prezentate de Bursă privind rulajul reflectă doar valoarea tranzacţiei, în timp ce datele despre activitatea brokerilor includ atât vânzările, cât şi achiziţiile, rezultând, astfel, o valoare dublă faţă de rulaj.

Volumele de tranzacţionare au fost reduse în majoritatea şedinţelor din luna aprilie, iar lichiditatea a fost de cele mai multe ori asigurată de deal-uri. Tranzacţiile cu acţiuni realizate pe piaţa reglementată au cumulat 895,7 milioane de lei, cu aproape 21% peste rulajul din luna martie, de 741,6 milioane de lei. Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,59% în aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels