ZF 24

Cine sunt brokerii care au făcut tranzacţia de vineri cu Banca Transilvania

Bogdan Câmpianu conduce biroul local al firmei cehe de brokeraj Wood. Foto: Silviu Matei

Bogdan Câmpianu conduce biroul local al firmei cehe de brokeraj Wood. Foto: Silviu Matei

Autor: Andrei Chirileasa

23.04.2014, 00:05 2348

Tranzacţia prin care Bank of Cyprus a vândut vineri 10% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV) pentru 368 mil. lei (82,5 mil. euro) a fost intermediată de firma cehă de brokeraj Wood, de partea vânzătorului, şi de Swiss Capital, cea mai mare firmă locală de brokeraj, de partea cumpărătorilor.

Cehii de la Wood sunt activi pe piaţa locală din 2007, dar abia la începutul anului şi-au deschis birou la Bucureşti. La conducerea biroului local este Bogdan Câmpianu, care a lucrat mai mult de nouă ani la Raiffeisen Capital&Investment (până în septembrie 2013).

Raiffeisen Capital & Investment a intermediat în 2009 tranzacţiile prin care Bank of Cyprus a preluat 9,7% din Banca Transilvania, tranzacţii pentru care doi oficiali ai Bank of Cyprus din România şi preşedintele Băncii Transilvania, Horia Ciorcilă, au fost trimişi în judecată pentru manipularea pieţei de capital. Ei au fost achitaţi de Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti, procesul fiind acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Swiss Capital a fost în tranzacţie de partea cumpărătorilor, respectiv a SIF-urilor, care au cumpărat cele mai mari pachete (4,08% SIF Muntenia şi 3,5% SIF Moldova). Un pachet de 0,34% din acţiuni a fost luat de fondul de investiţii închis BT Invest 1, administrat de Banca Transilvania (prin BT Asset Management), iar pentru un pachet de 2,07% din acţiuni (45 mil. ac­ţiuni) nu a fost raportat cumpărătorul sau cumpă­rătorii.

Swiss Capital este controlată de Bogdan Juravle şi Sorin Apostol şi este cea mai mare firmă de brokeraj de pe piaţă, fiind implicată în majoritatea tranzacţiilor importante derulate pe bursă de investitori locali sau internaţionali. Swiss Capital a mai intermediat în ultimele luni şi o parte din tranzacţiile prin care SIF-urile au cumpărat acţiuni la alte SIF-uri.

În primul trimestru, Swiss Capital a avut tranzacţii cu acţiuni de 1,5 mld. lei (32,4% din piaţă), iar Wood a intermediat transferuri de 473 mil. lei (10,1% din piaţă), cele două firme ocupând primele două locuri în topul brokerilor.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24