Burse - Fonduri mutuale

Brokerii investitorilor institutionali au facut legea pe Bursa in iulie

Brokerii investitorilor institutionali au facut legea pe Bursa in iulie

Click pentru imaginea marita

01.08.2007, 18:46 11

Luna iulie a fost caracterizata de o activitate intensa pe piata de capital, in special din partea investitorilor straini, topul brokerilor fiind dominat de societatile de brokeraj care lucreaza preponderent cu investitori institutionali.
Luna trecuta Bursa a stabilit mai multe maxime istorice consecutive, pe fondul unor tranzactii ridicate, in special cu titlurile SIF. Totusi, ordinea in topul brokerilor a fost stabilita de tranzactiile mari, cu titluri Asirom si Loulis.
KBC Securities, fosta Swiss Capital, a urcat din nou pe primul loc in topul brokerilor, dupa ce fusese detronata in iunie de CA IB Securities, realizand in luna iulie un rulaj de 748 mil. lei (239 mil. euro), aproape dublu fata de urmatoarea clasata, Raiffeisen Capital & Investment.
Societatea de brokeraj care a fost preluata la sfarsitul anului trecut de grupul belgian KBC a intermediat cea mai importanta tranzactie derulata luna trecuta pe Bursa, vanzarea de catre omul de afaceri Ioan Niculae a unui pachet de 30% din actiunile Asirom (ASRA) catre grupul austriac Vienna Insurance Group. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 146 mil. lei (46,6 mil. euro).
KBC Securities a mai intermediat in luna iunie vanzarea unui pachet de 12,3% din Asirom de catre fondul american QVT, tranzactie in valoare de circa 21 mil. euro.
KBC Securities ocupa prima pozitie si in topul brokerilor pe primele sapte luni, cu un rulaj de 2,44 mld. lei (741 mil. euro) si o cota de piata de circa 11%. Raiffeisen Capital & Investment a ocupat pozitia a doua in iulie, cu un rulaj de 393 mil. lei (125 mil. euro).
Societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank a intermediat a doua mare tranzactie a lunii trecute, achizitia unui pachet de 60% din actiunile companiei de morarit si panificatie Loulis (MPN) de catre grupul austriac Leipnik Lundenburger Invest (LLI), cel mai mare jucator de pe piata europeana de morarit. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 106 mil. lei (circa 34 mil. euro), vanzatorul fiind grupul grec Loulis International. Pentru vanzator, tranzactia a fost intermediata de EFG Eurobank Securities, care a urcat astfel pe locul al patrulea in iulie, cu un rulaj de 274 mil. lei (87 mil. euro).
In topul pe sapte luni, Raiffeisen Capital & Investment ocupa locul al treilea, cu un rulaj de 1,81 mld. lei (548 mil. euro) si o cota de piata de 8,1%. EFG Eurobank Securities este a opta dupa sapte luni, cu tranzactii de 892 mil. lei (270 mil. euro) si o cota de piata de 4%.
ING Bank a urcat pe locul al treilea in iulie, cu tranzactii de 316 mil. lei (101 mil. euro) si ocupa locul al patrulea dupa sapte luni, cu un rulaj de 1,7 mld. lei (515 mil. euro) si o cota de piata de 7,6%.
CA IB Securities a coborat pe pozitia a doua dupa sapte luni, cu un rulaj de 2,14 mld. lei (648 mil. euro) si o cota de piata de 9,6%. In iulie, CA IB Securities a intermediat tranzactii de 200 mil. lei (63 mil. euro).
Dintre brokerii axati preponderent pe segmentul de retail local, Broker Cluj s-a clasat cel mai bine in iulie, cu un rulaj de 220 mil. lei (70 mil. euro).
La sapte luni, Broker are un rulaj de 1,11 mld. lei (338 mil. euro) si o cota de piata de 5%.
Urcari importante in top au inregistrat luna trecuta Eldainvest din Galati si STK Trading din Arad.
Eldainvest a intermediat tranzactiile prin care omul de afaceri Catalin Chelu din Galati a cumparat circa 35% din actiunile Altur Slatina (ALT) de la SIF Oltenia (SIF5). Catalin Chelu a cumparat actiunile prin intermediul a doua societati, Mecania Rotes Targoviste si Revan Com din Galati. SIF Oltenia a vandut pachete reprezentand circa 62% din Altur Slatina, pentru care a incasat circa 11 mil. euro.
STK Trading a intermediat preluarea unui pachet de 7% din Bermas Suceava (BRM) de catre fondul de investitii STK Emergent.
Banca de investitii ceha Wood & Company, care a inceput sa tranzactioneze direct pe Bursa in a doua parte a lunii trecute, a realizat un rulaj de 2,19 mil. lei (0,7 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24