Burse - Fonduri mutuale

Brokerii investitorilor straini au facut jumatate din rulajul Bursei in noiembrie

Brokerii investitorilor straini au facut jumatate din rulajul Bursei in noiembrie

Click pentru imaginea marita

03.12.2007, 17:47 14

Primele patru societati de brokeraj de pe piata in functie de valoarea tranzactiilor, KBC Securities, CA IB Securities, ING Bank si Raiffeisen Capital & Investment, au realizat in noiembrie un rulaj cumulat de 312 mil. euro, reprezentand peste 37% din valoarea tranzactiilor derulate pe Bursa de Valori si Bursa RASDAQ. Cele patru societati de brokeraj apartin unor grupuri financiare si lucreaza preponderent cu investitori institutionali straini.
Potrivit brokerilor, o parte dintre fondurile straine de investitii de pe piata si-au redus luna trecuta expunerea pe piata romaneasca in contextul incertitudinii de pe pietele internationale, dar si al stirilor negative la nivel macro.
Anuntul Standard & Poor's de schimbare a perspectivei ratingului Romaniei din neutru in negativ a cantarit semnificativ in deciziile de vanzare ale fondurilor de investitii potrivit analistilor, cele mai afectate fiind titlurile SIF.
Bursa a pierdut luna trecuta aproape 6 mld. euro din capitalizare, pe fondul unor scaderi de peste 10% la nivelul indicilor bursieri si a deprecierii leului fata de moneda europeana.
KBC Securities, care apartine grupului belgian KBC, a intermediat cea mai mare tranzactie de pe RASDAQ in noiembrie, respectiv vanzarea de catre grupul Interagro a unui pachet de 20% din compania de asigurari Asirom Bucuresti (ASRA) catre grupul Vienna Insurance pentru 98 mil. lei (28 mil. euro).
KBC si-a consolidat astfel pozitia de lider in topul brokerilor, cu un rulaj de 139 mil. euro in luna noiembrie.
In primele 11 luni ale anului, KBC a intermediat tranzactii in valoare de peste 1,17 mld. euro, avand o cota de piata de 12%.
EFG Eurobank Securities, membra a grupului elen EFG Eurobank, s-a mentinut pe locul al saptelea luna trecuta, cu un rulaj de 39 mil. euro, in timp ce BRD Securities, societatea de brokeraj a grupului BRD-Groupe Societe Generale, a urcat pe 11, cu tranzactii intermediate de 22 mil. euro, in topul la 11 luni societatea fiind clasata pe locul 17.
BCR Securities, societatea de brokeraj a grupului BCR, a urcat de asemenea in top pe locul 18, cu tranzactii de 12 mil. euro. Dupa primele 11 luni, BCR Securities se afla pe locul 23. O urcare semnificativa a inregistrat si HTI Valori Mobiliare, care a fost preluata recent de banca de investitii americana Morgan Stanley, care s-a clasat pe 15, cu un rulaj de 14 mil. euro.
HTI Valori Mobiliare a intermediat luna trecuta preluarea de catre Morgan Stanley a unui pachet de 10% din Romcab Targu-Mures (MCAB) pentru 2,5 milioane de euro.
Cehii de la Wood & Company, prima societate de brokeraj din Europa Centrala si de Est care a inceput sa tranzactioneze direct pe Bursa de la Bucuresti, au realizat in noiembrie tranzactii de aproape 10 mil. euro, situandu-se pe locul 22.
Broker Cluj se claseaza in continuare cel mai bine dintre brokerii de retail, care lucreaza preponderent cu clienti locali.
Societatea condusa de Petru Prunea ocupa locul al cincilea atat in luna noiembrie, cat si dupa primele 11 luni, cand a realizat tranzactii de 530 de milioane de euro.
BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania ramane pe locul sase, cu tranzactii de 514 mil. euro in perioada ianuarie-noiembrie, iar Carpatica Invest din Sibiu si IFB Finwest din Arad isi impart locurile opt si noua.
Pe Bursa din Sibiu topul lunii noiembrie este dominat de Broker Cluj cu 124.000 de contracte incheiate, aproape cat urmatoarele doua clasate la un loc, respectiv Eastern Securities si Vanguard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24