Burse - Fonduri mutuale

Brokerii spun că acalmia investitorilor ar putea fi trezită de rezultate

Autor: Musgociu Stefan-Pompi

14.02.2011, 23:50 19

Bursa a crescut luni cu 0,38%, susţinută de ascensiuneaacţiunilor BRD (BRD) şi OMV Petrom (SNP), iar rulajul de 10 mil.euro a fost asigurat în proporţie de 88% de titlurile FonduluiProprietatea (FP), BRD şi Ropharma (RPH).

La deschidere Bursa a crescut uşor, în linie cu pieţelevest-europene, însă ulterior a scăzut sub nivelul de la finalulsesiunii de vineri, odată cu inversarea tendinţei pe burselemature.

Directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj RombellSecurities Adrian Tod nu crede că deal-urile cu acţiunile BRD nu aufost influenţate de rezultatele financiare anunţate de bancă.

"Cred că erau negociate de mai mult timp, probabil că totSIF-urile au vândut. Totuşi, vom vedea mâine o confirmare dacă avândut vreun SIF sau nu", a declarat Tod.

BRD a înregistrat anul trecut un profit net de 500,5 milioanelei (118,9 milioane euro), cu 36% mai redus faţă de câştigul din2009, în condiţiile în care provizioanele au crescut cu 41%.

Cea mai mare parte a rulajului acţiunilor BRD a provenit dindouă tranzacţii speciale cu 0,12% din titluri, în valoare de 11,8milioane lei (2,7 milioane euro). Deal-urile au fost realizate laora 13:20, la aproape două ore după ce BRD a anunţat rezultatelefinanciare preliminate pentru anul trecut.

La închiderea zilei, acţiunile băncii erau cotate la 13,91 lei,preţ în creştere cu 1,76%.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost realizate la preţuri în creştere în mediecu 0,27%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic aumenţinut indicele BET-NG la nivelul de vineri.

Pe de altă parte, cotaţiile acţiunilor celor cinci societăţi deinvestiţii financiare (SIF) au scăzut în medie cu 0,73%.

"Acalmia pune din nou stăpânire pe BVB. După entuziasmul generatde listarea la BVB, chiar şi Fondul Proprietatea a intrat înmonotonia şedinţelor din a doua parte a anului trecut. Probabil căinvestitorii aşteaptă o confirmare a revenirii economiei care poatefi reflectată şi în rezultatele financiare publicate de companii şiatunci ar putea să reintre în piaţă", a mai spus Tod.

După ora 11:00, cotaţia acţiunilor Ropharma Braşov a scăzut cuaproape 11%, deşi volumele de tranzacţionare au fost reduse. Dupăaproape 40 de minute au fost realizate mai multe operaţiuni cutitluri reprezentând cumulat peste 1% din acţiunile companiei.Ulterior, preţul a continuat să varieze uşor în jurul nivelului de0,8 lei/acţiune.

Titlurile distribuitorului de medicamente au încheiat ziua la0,8085 lei, preţ în picaj cu 10,17 %.

Ultimele operaţiuni cu acţiunile FP au fost realizate la 0,6085lei, preţ cu 0,57% sub ultima cotaţie de vineri, iar titlurile OMVPetrom au avansat cu 0,52%, la 0,367 lei. Tranzacţiile cu titlurilecompaniei petroliere au totalizat 522.000 de lei.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Paris şiLondra erau în scădere cu 0,1% şi respectiv 0,2%, iar piaţa dinFrankfurt avansa cu 0,3%. Majoritatea burselor din Europa Centralăşi de Est erau în scădere cu până la 0,9%, în timp ce pieţele dinUngaria, Cehia şi Bulgaria înregistrau creşteri cuprinse între 0,5%şi 1,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO