Burse - Fonduri mutuale

Bucurie si tristete de 3 milioane de dolari in 3 zile la Bursa din Sibiu

Bucurie si tristete de 3 milioane de dolari in 3 zile la Bursa din Sibiu

Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu: Intr-o piata dominata de scadere a iesit in evidenta avantajul tranzactiilor la termen prin care se poate castiga atat pe crestere, cat si pe scadere

09.01.2008, 18:09 21

Investitorii care au mizat pe scaderea pietei la inceputul acestui an au putut obtine castiguri in suma totala de circa 3 milioane de dolari in primele trei zile de tranzactionare pe piata de derivate de la Sibiu, potrivit estimarilor Bursei din Sibiu.
Avand in vedere ca in cazul produselor derivate, cand un investitor castiga, automat altul pierde, inseamna ca pierderile celor care au mizat pe cresterea actiunilor in aceasta perioada au fost la fel de mari.
Potrivit datelor prezentate de Bursa din Sibiu, in primele sedinte din 2008 erau deschise in jur de 40.000 de pozitii pe toate scadentele disponibile pe aceasta piata. Dintre acestea, cele mai multe, in jur de 34.000, erau deschise pe SIF-uri.
"Acest lucru inseamna ca sunt 17.000 de contracte, prin intermediul fiecaruia dintre acestea, un investitor avand o pozitie short, iar altul long (unul dintre ei mizeaza pe scaderea actiunilor care fac obiectul contractului, iar celalalt pe cresterea lor - n.red). Am luat in calcul pretul la inchidere de pe 21 decembrie, ultima zi de tranzactionare a anului trecut si minimele zilei de luni, diferentele dintre preturile de cotare fiind inmultite cu 1.000, numarul de actiuni al fiecarui contract si cu numarul total de contracte", a declarat Decebal Toderita, purtatorul de cuvant al Bursei din Sibiu.
"Totul a fost posibil cu investitii minime datorate mecanismului tranzactiilor in marja prin care se imobilizeaza doar 15-20% din valoarea reala a actiunilor, castigurile fiind astfel mult mai mari datorita efectului de levier", a mai spus Toderita.
De exemplu, un investitor cu o pozitie short (de vanzare) pe contractul futures cu scadenta in martie avand ca obiect actiunile SIF Moldova a putut obtine in urma deprecierii de 12,2% a cotatiei in aceasta perioada - la nivelul pretului minim de luni un randament de 112,5%.
Un castig aproape dublu s-a putut obtine si in cazul contractelor futures avand ca suport actiunile SIF Oltenia, unde deprecierea de 9,4% din trei sedinte a oferit un randament de aproape 90%.
"Intr-o piata dominata categoric de scadere a iesit din nou in evidenta marele avantaj al tranzactiilor la termen prin care se poate castiga atat pe crestere, cat si pe scadere", a declarat Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu.
In afara de speculatorii short au mai avut de castigat in aceasta perioada si hedgerii, cei care au ales sa-si protejeze portofoliile constituite din actiuni pe piata spot (Bursa de Valori Bucuresti) prin operatiuni pe piata la termen.
Brokerii atrag totusi atentia asupra faptului ca investitiile in derivate au un risc ridicat pe aceasta piata datorita tranzactiilor in marja, la o variatie cu 10% a pretului unei actiuni pe piata spot, se poate obtine un profit de 100%, dar la fel de bine se poate pierde toata suma daca investitorul mizeaza gresit pe evolutia acelui titlu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24