Principalele „materii“ la care bursa de la Bucureşti nu ia note de trecere în liga emergentă de la compania americană MSCI, cel mai mare furnizor de indici la nivel mondial, sunt drepturile egale pentru investitorii străini, din cauză că nu toate informaţiile şi reglementările sunt disponibile în limba engleză, şi costurile de tranzacţionare, care sunt ridicate din cauza competiţiei reduse dintre brokeri. Bursa punctează însă mai bine la custodie, graţie segregării conturilor.
Bursa de la Bucureşti este calificată drept piaţă de frontieră de MSCI, companie ce furnizează indici bursieri urmăriţi de fonduri cu active de 7.000 de miliarde de dolari la nivel global. Indicii pieţelor de frontieră ai MSCI sunt urmăriţi de fonduri cu active de circa 12 miliarde de dolari, în timp indicii pieţelor emergente, mai dezvoltate decât cele de frontieră, sunt urmăriţi de fonduri cu active de 1.400 mld. dolari.
Ţări vecine precum Polonia, Cehia, Ungaria au burse calificate drept pieţe emergente, iar miza este şi ca România să ajungă în aceeaşi ligă. Bursa de la Bucureşti a depus eforturi în ultimii ani pentru a obţine un upgrade în liga emergentă, iar statul a vândut pe bursă din acţiunile la perlele energetice Romgaz, Electrica şi Nuclearelectrica. Acest upgrade ar aduce fluxuri noi de capital de peste un miliard de euro pe piaţa locală de capital.