Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut cu 0,5%, iar acţiunile BRD şi FP au asigurat cea mai mare parte a lichidităţii. Titlurile Petrom coboară cu 1,5%

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

08.07.2011, 17:13 273

Bursa de la Bucureşti a scăzut vineri cu 0,49%, în linie cubursele externe, într-o piaţă apatică şi în care tranzacţiile cuacţiunile BRD (BRD) şi cu titlurile Fondului Proprietatea (FP) auasigurat 72% din lichiditatea de 52,2 milioane lei.

Îmbunătăţirea ratingului României a avut efecte vizibile pebursă doar în şedinţa de marţi, deoarece în următoarele zile celemai multe acţiuni au revenit la rulaje reduse, astfel călichiditatea a continuat să fie salvată doar de titlurile FonduluiProprietatea, sau de unele deal-uri.

"Impactul pozitiv al măsurilor de stabilizare macroeconomică şipăstrarea în parametrii conveniţi cu instituţiile financiareinternaţionale şi Comisia Europeană au fost deja incluşi înaşteptările pieţei înainte ca o a doua agenţie de rating săconfirme aceste progrese. Impactul pozitiv suplimentar se va vedea,gradual, în timp, dacă şi conjunctura generală a pieţelor decapital va permite", a declarat pentru MEDIAFAX Florin Ilie,director Pieţe de capital la ING Bank.

Piaţa a deschis şedinţa de vineri în creştere uşoară, însă dupăprimele două ore cotaţiile celor mai multe acţiuni au revenit înjurul nivelurilor de la finalul sesiunii precedente. După ora15:30, odată cu publicarea unor date cu mult sub aşteptări desprepiaţa muncii din SUA, pieţele externe au început să scadă,influenţând negativ şi bursa de la Bucureşti.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zeceacţiuni, era în scădere cu 0,42%, iar titlurile companiilor dinsectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,37% sub nivelul dejoi.

În scădere au încheiat ziua şi acţiunile celor cinci SIF-uri, întimp ce titlurile Fondului Proprietatea au crescut uşor. Astfel,indicele BET-FI a consemnat un recul de 0,6%.

Titlurile OMV Petrom (SNP) au înregistrat al doilea rulaj dinpiaţa principală, de 3,7 milioane lei, iar preţul a scăzut chiar laînchidere cu 1,48%, la 0,399 lei. Cotaţia este cu peste 13% subnivelul maxim, de 0,46 lei/acţiune, solicitat de stat la vânzareapachetului de 9,84% din titluri.

Ciudin nu crede că investitorii îşi lichidează din poziţiipentru a avea bani să subscrie în oferta prin care statul vrea săvândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24