Burse - Fonduri mutuale

Bursa a scăzut vineri cu 0,5%, influenţată de evoluţia burselor europene

Autor: Stefan Musgociu

28.10.2011, 17:28 245

Bursa de la Bucureşti a urmat şi vineri mişcările burselor externe şi a scăzut cu 0,48%, iar brokerii spun că era de aşteptat o corecţie după ce joi piaţa a urcat cu 3,6%.

Piaţa locală a avansat în această săptămână cu aproape 3%, accelerându-şi creştere din luna octombrie la aproape 7,2%. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut piaţa este însă cu 8,7% mai jos.

În prima parte a şedinţei de vineri, piaţa a oscilat de câteva ori între creştere şi scădere, influenţată de speculatorii care au început să marcheze o parte din câştigurile înregistrate joi, după acordul de miercuri al liderilor europeni pentru măsuri de limitare a crizei datoriilor suverane din zona euro.

Marcările de profit au fost determinate în principal de evoluţia indecisă a burselor vest-europene, însă brokerii cred că cei mai mulţi speculatori încă aşteaptă să vadă dacă pieţele externe se vor menţine pe creştere sau vor intra într-o perioadă de corecţii.

După ora 14:00, piaţa de la Bucureşti a trecut pe scădere, sub influenţa corecţiilor de pe bursele vest-europene şi a pieţei futures din SUA.

"După o zi precum cea de joi, în care indicii europeni au crescut cu până la 6%, era normal să avem şi o zi de scăderi cauzate poate de activarea unor ordine de tip «take profit» şi de un raport risc/recompensă mai puţin favorabil în comparaţie cu zilele precedente", a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Dărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Simion Tihon, broker la Prime Transaction, crede că investitorii de pe pieţele externe au redevenit prudenţi după ce Italia a vândut obligaţiuni la un randament peste cel de la licitaţia precedentă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO