Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţionarii Romaero au ales administratorul special care va conduce activitatea în procedura insolvenţei: fostul preşedinte Ionel-Daniel Butunoi, senator PSD

Bursă. Acţionarii Romaero au ales administratorul...

Autor: Tibi Oprea

26.02.2024, 16:03 210

Acţionarii Romaero (simbol bursier RORX) au desemnat luni administratorul special care va conduce activitatea debitoarei şi va reprezenta interesele acestora în procedura insolvenţei în persoana economistului Ionel-Daniel Butunoi. Mandatul tuturor administratorilor statutari încetează astfel.

Ionel-Daniel Butunoi este fostul Preşedinte al Consiliului de Administraţie al Romaero, ales în septembrie 2023, fiind senator PSD. Butunoi este din 2022 expert în cabinetul preşedintelui ANRE, iar în anii trecuţi a ocupat funcţii de mebru şi preşedinte în mai multe comisii din Senat.

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor a stabilit remuneraţia administratorului special în cuantum de 30.000 de lei brut lunar, ce va fi plătită de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, acţionarul majoritar al Romaero (56,72%) al companiei cu 111 mil. lei capitalizare. Ceilalţi acţionari sunt SIF Muntenia (23,24%) şi Fondul Proprietatea (18,88%).

Pe 8 februarie, Tribunalul Bucureşti a declarat „definitivă” intrarea companiei în insolvenţă, procedură cerută chiar de companie pe fondul problemelor financiare apărute şi perpetuate în ultimii ani. Din 17 ianuarie 2024, acţiunile RORX sunt suspendate de la tranzacţionare de operatorul bursier pe fondul procedurii insolvenţei.

În ultimii ani, afacerile Romaero sunt în picaj, de la 89 mil. lei în 2019 la 79 mil. lei în 2020, 52 mil. lei în 2021 şi 69 mil. lei în 2022. În fiecare din ultimii patru ani, a raportat pierderi de peste 50 mil. lei. Compania listată pe piaţa AeRO a BVB a înregistrat o pierdere netă de 42,6 mil. lei în S1/2023, la afaceri de 24 mil. lei. În ultimul trimestru al anului 2023, a fost un cumul de trei factori care au dus la cererea de intrare în insolvenţă – executarea unei garanţii de către Hidroelectrica, un proces pierdut cu un fost client căruia compania ar fi trebuit să îi plătească 17 milioane de dolari despăgubire şi o solicitare din partea CEC de rambursare anticipată a creditului.

Citeşte aici mai multe detalii despre cazul Romaero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO