Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Acţiunile AROBS Transilvania Software intră în indicii FTSE Russell din 18 martie. România va avea astfel 14 companii în structura indicilor dedicaţi pieţelor emergente

Bursă. Acţiunile AROBS Transilvania Software intră în...

Autor: Tibi Oprea

19.02.2024, 15:46 468

Acţiunile AROBS Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cea mai mare companie românească de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, vor fi incluse din 18 martie 2024 în indicii FTSE Russell dedicaţi Pieţelor Emergente.

„Piaţa de capital din România primeşte o reconfirmare internaţională importantă cu privire la potenţialul de dezvoltare prin cea mai recentă decizie a FTSE Russell de a include o nouă companie în indicii bursieri dedicaţi pieţelor emergente. Observăm că numărul companiilor româneşti prezente în indicii FTSE Russell continuă să crească, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv pentru investitorii de retail şi instituţionali şi companiile listate sau care se pregătesc de listare. Odată cu includerea AROBS, de la 18 martie 2024, România va fi reprezentată în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente de 14 companii care activează în sectoare reprezentative pentru economia ţării”, spune Radu Hanga, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti.

Acţiunile AROBS vor intra în structura indicilor FTSE Micro Cap, includerea fiind anunţată de furnizorul global de indici pe 16 februarie, în urma revizuirii trimestriale. Astfel, România va avea din 18 martie un număr de 14 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicaţi pieţelor emergente (şapte în indicii FTSE Global All Cap şi şapte în indicii FTSE Global Micro Cap).

„Creşterea numărului de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti în indicii FTSE Russell reflectă dezvoltarea pieţei de capital din România printr-un nivel crescut de interes şi încredere din partea investitorilor internaţionali în companiile româneşti, mediul antreprenorial local şi economia ţării în ansamblu. Continuăm proiectele de dezvoltare a pieţei de capital, precum implementarea Contrapărţii Centrale, programul destinat Market Maker-ului Emitentului, creşterea numărului de rapoarte de analiză publicate pe platforma BVBResearch.ro, atragerea de noi emitenţi şi investitori, şi am convingerea că alături de cele 14 companii prezente din martie în indicii FTSE vom stimula şi mai mult interesul investitorilor”, afirmă Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori Bucureşti.

AROBS este creatoare de soluţii personalizate pentru parteneri internaţionali şi produse software pentru este 11.000 clienţi din Europa şi Asia. Compania este prezentă în 11 locaţii în România şi opt în străinătate, iar cei peste 1200 de specialişti AROBS construiesc soluţiile viitorului în Automotive, Embedded, Medical, Space, Marine, Life Sciences, Travel, IoT, Fintech, Enterprise, şi Automatizare inteligentă.

„Suntem încântaţi că, odată cu includerea AROBS în FTSE Russell, expunerea companiilor antreprenoriale româneşti către investitorii globali continuă să crească. Anunţul de astăzi respectă promisiunea pe care am făcut-o investitorilor la momentul transferului pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti, privind includerea acţiunilor AROBS în indicii de referinţă globali. De asemenea, această includere deschide noi oportunităţi în legătură cu dezvoltarea şi vizibilitatea companiei pe pieţele globale, şi prin urmare, creşterea lichidităţii şi diversificarea acţionariatului AROBS. Următorul obiectiv este includerea acţiunilor AROBS în universul indicilor locali, BET, obiectiv la care lucrăm intens în prezent”, spune Voicu Oprean, fondator şi CEO al AROBS.

Compania s-a listat la Bursa de Valori Bucureşti la finalul anului 2021, ca urmare a celui mai mare plasament privat de acţiuni realizat pe piaţa AeRO, în urma căruia a atras 74,2 milioane de lei (14,8 mil. euro) de la investitori. AROBS este prezentă pe piaţa principală a BVB din septembrie 2023.

AROBS are 833 mil. lei capitalizare şi este controlată în proporţie de 66,4% de Voicu Oprean. Acţiunile AROBS înregistrează o creştere de 2,2% de la începutul acestui an, pe fondul unor tranzacţii de 9,1 mil. lei, arată datele BVB.

România este reprezentată de acţiunile a şapte companii în indicii FTSE Global All Cap, respectiv Banca Transilvania (TLV), Hidroelectrica (H2O), MedLife (M), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), One United Properties (ONE) si Teraplast (TRP).

De asemenea, în indicii FTSE Global Micro mai sunt incluse acţiunile a şase companii româneşti: Aquila (AQ), Bittnet Systems (BNET), Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Conpet (COTE), Purcari Wineries (WINE) si Sphera Franchise Group (SFG).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO