Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Agenţia Fitch confirmă ratingul „BBB-“ cu perspectivă stabilă acordat Transgaz: „Confirmarea reflectă profilul solid de afaceri al Transgaz”

Bursă: Agenţia Fitch confirmă ratingul „BBB-“ cu...

Autor: Cristina Bellu

27.05.2024, 09:24 701

Transgaz (simbol bursier TGN), transportator de gaze naturale controlat majoritar de statul român, anunţă la Bursa de Valori Bucureşti că agenţia internaţională de rating Fitch a confirmat ratingul acordat companiei „BBB-“ cu Perspectivă Stabilă.

„Confirmarea ratingului reflecta profilul solid de afaceri al Transgaz, in calitate de concesionar si operator al retelei de transport gaze din Romania, pe care il percepem ca fiind in general neschimbat, in urma recentei includeri a operatiunilor aferente OTS gaze din Moldova, precum si asteptarile noastre privind continuitatea cadrului de reglementare in noua perioada de reglementare de cinci ani (PR5), a carei incepere a fost amanata cu un an pentru octombrie 2025”, se arata in raportul agentiei.

Compania a încheiat 2023 cu un profit net de 172,4 milioane de lei la nivelul întregului grup. La nivel individual, profitul net a ajuns la 160 de milioane de lei. Din raportul preliminar consolidat publicat la Bursă reiese că veniturile din activitatea de exploatare au ajuns la 1,78 miliarde de lei la nivel consolidate.

În primul trimestru din 2024,  TGN  a înregistrat venituri consolidate din activitatea de exploatare de 706 milioane lei, în creştere cu 53%, şi un profit net de 262 milioane lei, dublu fată de nivelul din perioada similară din 2023.

Transportatorul naţional de gaze naturale are o capitalizare de 4 miliarde de lei şi este controlat în proporţie de 58,5% de statul român, prin Secretariatul General al Guvernului. 31,2% din acţionari sunt persoane juridice, iar 10,3% sunt investitori de retail.

Acţiunile TGN se tranzacţionează în creştere cu 14% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 57,8 de milioane de lei.

În ultimul an, acţiunile companiei au un plus de 21,7%, pe un rulaj de 167,2 mil. lei, arată datele BVB. 

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24