Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Agroserv Măriuţa (Lăptăria cu Caimac), creştere de 10% pe vânzări în 2023. Pierderile nete, în urcare de la 1,9 mil. lei la 2,3 mil. lei

Bursă. Agroserv Măriuţa (Lăptăria cu Caimac),...

Autor: Eduard Ivanovici

25.03.2024, 11:57 466

Agroserv Măriuţa (simbol bursier MILK), companie românească de agricultură şi deţinătoarea brandului Lăptăria cu Caimac, a raportat vânzări de 80 de milioane de lei în 2023, în creştere de 10% faţă de 2022, şi un rezultat operaţional de 4,3 milioane de lei, o majorare cu 27% comparativ cu anul precedent.

În contextul provocărilor din sectorul agricol şi cel alimentar, compania a înregistrat o pierdere netă de 2,3 milioane de lei, faţă de pierderea netă de 1,9 milioane de lei din 2022, scrie Agroserv într-un comunicat.

„Anul 2023 a fost o perioadă a contrastelor pentru compania noastră, care a înregistrat creşteri la nivelul vânzărilor, dar, pe fondul numeroaselor provocări, profitabilitatea a fost afectată, finalizând anul departe de obiectivele pe care ni le stabilisem. Fabrica de procesare a ajuns în 2023 să genereze 69% din totalul cifrei de afaceri, ca urmare a unei creşteri de 29% faţă de nivelul din 2022, datorită mixului de produse vândute. Acest avans a fost influenţat negativ de anumite modificări legislative cu impact asupra industriei alimentare, la care s-a adăugat şi inflaţia, în special în prima parte a anului”, spune CEO-ul Cornel Dănilă.

În 2023, veniturile din vânzarea de produse lactate, semifabricate, precum şi de mărfuri au atins valoarea de 55 de milioane de lei, acestea având cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri, fiind în creştere cu 29% vs. 2022. Compania a procesat peste 8 milioane de litri de lapte în fabrică, o creştere cu 1% faţă de anul precedent.

Veniturile din activitatea vegetală s-au ridicat la 7,4 milioane de lei, în scădere cu 48%, în contextul unei producţii mai mici pe hectar, cauzate de secetă. În urma cultivării unei suprafeţe de puţin peste 2.500 ha, compania a înregistrat o producţie totală de 18.830 tone, din care cultura de porumb însilozat a reprezentat 53% această producţie, grâu – 23%, lucernă – 11%, rapiţă – 10% şi porumb – 3%.

„Pentru al doilea an la rând, seceta a avut un impact major asupra agriculturii, cea mai afectată fiind cultura de porumb pentru boabe, care a înregistrat un grad de calamitate de 90%. Astfel, la nivelul activităţii vegetale, rezultatele din 2023 au reprezentat 46% din valoarea prognozată la începutul anului. În ceea ce priveşte ferma zootehnică, producţia totală de lapte a crescut, numărul de animale este stabil, iar procedurile şi practicile pe care le implementăm ne aduc rezultate pozitive în numărul de litri de lapte produs şi calitatea acestuia. Totuşi, profitabilitatea acestei linii de business a fost afectată semnificativ de evoluţia negativă a activităţii vegetale, prin care sunt furnizate furajele utilizate în fermă”, adaugă CEO-ul.

Pentru anul 2024, conform bugetului de venituri şi cheltuieli propus de companie, Agroserv Măriuţa vizează o cifră de afaceri de 89,5 milioane de lei, cu o marjă brută de 26,1 milioane de lei, EBITDA de 19,3 milioane de lei şi un profit net de 703.000 de lei.

Acţiunile MILK se tranzacţionează pe plus cu 20,3% în ultimele 12 luni, pe un rulaj de 3,6 milioane de lei şi o capitalizare de 76,4 milioane de lei. Compania este controlată de Mădălina Oana Cocan, cu 67,5% din capitalul social, urmată de Evergent Investments (EVER), cu 11,4% din acţiuni, potrivit BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO