Burse - Fonduri mutuale

Bursa are încă o zi de scădere. Lichiditatea, în revenire uşoară

Autor: Stefan Musgociu

03.08.2011, 17:16 142

Bursa de la Bucureşti a urmat şi miercuri linia descendentă apieţelor externe şi a scăzut cu 1,77%, cu un declin mai pronunţat,de 3,21%, pe indicele acţiunilor din sectorul energetic, însălichiditatea a fost în revenire uşoară.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au deschis ziua la preţuri înscădere în medie cu 1%, după ce marţi indicele Standard &Poor's (S&P) 500 a scăzut pentru cea de-a şaptea şedinţăconsecutiv şi a coborât sub un important prag psihologic, dând unsemnal negativ pieţelor. Cele şapte zile de declin marchează ceamai îndelungată scădere din octombrie 2008.

Bursele internaţionale au scăzut în pofida aprobării acorduluiprivind ridicarea plafonului datoriei de stat a SUA, deoareceinvestitorii şi-au îndreptat atenţia către situaţia economică, dupăpublicarea unor date sub aşteptări privind industria prelucrătoarepublicate recent în Asia, Europa şi SUA, dar şi asupra problemeidatoriilor suverane.

Directorul de tranzacţionare al SSIF Broker (BRK), Adrian Ceucă,apreciază că piaţa românească reacţionează în primul rând laincertitudinile de pe plan extern, iar din cauza lichidităţiireduse corelarea cu bursele externe este mai vizibilă.

"Lichiditatea redusă se poate explica şi prin lipsainvestitorilor din piaţă, mai ales pentru că mulţi dintre puţiniiinvestitori de la BVB sunt plecaţi în vancaţă. Cred că doar nişterezultate financiare spectaculoase ale companiilor din România maipot influenţa punctual şi pe termen scurt evoluţia titlurilor laBVB. De asemenea, eşecul ofertei OMV Petrom îşi pune amprentaasupra interesului manifestat de investitorii străini pentru bursadin România", a declarat Ceucă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24