Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Au trecut şapte ani de la listarea MedLife la BVB: compania care a spart gheaţa marilor listări private a urcat în capitalizare de cinci ori, la 2,2 mld. lei. Spre comparaţie, indicele BET a urcat de la 7.022 de puncte în şedinţa din 21 decembrie 2016 la circa 15.520 de puncte în prezent

Zornăitul clopoţelului BVB care a marcat debutul tranzacţionării cu acţiuni MedLife în urma unei oferte de listare de 230 mil. lei pentru 44% din companie. În imagine pot fi văzuţi Lucian Anghel (stânga, fost preşedinte BVB), LaurenŢiU Ciocârlan (al doilea din stânga, Raiffeisen), Bogdan Câmpianu (centru, Wood&CO), Mircea Ursache (ASF), Mihai Marcu (MedLife).

Autor: Liviu Popescu

21.12.2023, 07:00 475

Evaluarea MedLife a urcat de aproape cinci ori susţinută de sectorul de activitate, politica de achiziţii şi prezenţa importantă a fondurilor de pensii private în acţionariat (37%)  Însă în ultimul an capitalizarea a scăzut pe fondul dobânzilor ridicate care au pus presiune pe costurile financiare şi au adus pierderi.

A debutat cu acţiunile la tran­zacţionare pe 21 decembrie 2016, când a spart gheaţa marilor listări private, iar astăzi, la şapte ani de atunci, furnizorul de servicii medicale private MedLife (M), are o evaluare bursieră de aproape cinci ori mai mare, la aproximativ 2,2 mld. lei.

Prin listarea a 44% din acţiuni - într-o ofertă de 230 mil. lei intermediată de Raiffeisen şi Wood&Co şi prin care V4C Eastern Europe a vândut întreaga deţinere de 36,25%, iar International Finance Corporation (IFC) alte 7,25% –, compania antreprenorială MedLife a deschis drumul şi altor antreprenori spre piaţa de capital.   Din iarna lui 2016 încoace au urmat mai multe listări ale unor companii private mari, precum Digi Communications (DIGI), Purcari (WINE), Sphera Group (SFG), Aquila (AQ), One United Properties (ONE), Transport Trade Services (TTS) şi zeci de alte companii pe segmentul AeRo.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO