Burse - Fonduri mutuale

Bursă: BET, aproape de un nou maxim istoric. Fundal optimist pe pieţele externe, trase în sus de datele economice din SUA. La BVB, creşteri de 6% pe Fondul Proprietatea, 2,6% pe Nuclearelectrica şi 2,5% pe Petrom

Bursă: BET, aproape de un nou maxim istoric. Fundal...

Autor: Eduard Ivanovici

03.11.2023, 18:14 340

Vineri, 3 noiembrie 2023, indicele BET, de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti, s-a apreciat cu 1,06% la 14.464,8 puncte, uşor sub recordul de 14.466,1 puncte stabilit pe 20 septembrie. Lichiditatea tuturor acţiunilor tranzacţionate a fost de 70 de milioane de lei, minus 1% faţă de joi, conform datelor agregate de ZF de la BVB.

Şedinţa a adus creşteri de 0,44% pentru BETAeRO, indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal, 1,42% în cazul ROTX, indice dezvoltat de BVB în colaborare cu Bursa de la Viena, şi 1,26% pentru BET-FI, unde sunt incluse societăţile de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea.

De altfel, FP a avut cea mai mare dinamică din structura indicelui principal, 5,9% ca urmare a suplimentării programului de răscumpărare de acţiuni cu 630 de milioane de lei, la peste un miliard de lei.

BRD – Groupe Société Générale (BRD), care şi-a publicat vineri rezultatele financiare la septembrie, a urcat cu 2,1%. Transport Trade Services (TTS) a ajuns la un nou maxim istoric de 23,1 lei pe unitate, după un avans de 1,8%. Alte evoluţii notabile includ Nuclearelectrica (2,6%), OMV Petrom (2,5%), Purcari (2,4%), Transgaz (2,2%) şi Digi Communications (0,8%). BET este pe plus cu 24% anui acesta.

„Rezultatele bune şi dividendele anunţate de BRD, coroborate cu revenirea cotaţiei OMV Petrom şi majorarea numărului de acţiuni răscumpărate de Fondul Proprietatea au dus la creşterea indicelui la noi maxime istorice. Se pare că BVB reuşeşte în continuare să se menţină în topul randamentelor în acest an pe pieţele financiare”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring, adăugând că recentele date economice din Statele Unite au dus la un fundal verde de-a lungul pieţelor dezvoltate.

Indicele paneuropean Stoxx 600 se aprecia cu 0,1% spre finele şedinţei. FTSE 100 din Regatul Unit scădea cu 0,7%, în timp ce DAX din Germania şi IBEX 35 din Spania urcau cu 0,3%. La Milano, indicele FTSE-MIB creştea cu 0,7%, potrivit MarketWatch.

Cei trei indici principali din Statele Unite – Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite – afişau creşteri de 0,7%-1,1% la aproximativ două ore de la startul sesiunii de pe Wall Street. Optimismul investitorilor este alimentat de estimările conform cărora Rezerva Federală din Statele Unite şi-ar înceta în curând seria de majorări ale ratelor dobânzilor, care a dat tonul înăspririi politicilor monetare la nivel global.

Piaţa muncii din SUA a câştigat 150.000 de noi angajaţi în octombrie, sub estimările de 170.000-180.000 şi sub nivelul de 297.000 din septembrie, în vreme ce rata şomajului a urcat de la 3,8% la 3,9%, cel mai ridicat nivel din ianuarie, scrie Reuters. În mare parte, datele privind forţa de muncă au confirmat aşteptările analiştilor privind încetinirea economiei americane, ceea ce ar putea reduce presiunile exercitate asupra Fed-ului în lupta sa împotriva inflaţiei.

Totodată, datele au dus la o scădere a randamentelor titlurilor americane de trezorerie, continuând astfel să susţină pariurile investitorilor conform cărora banca centrală americană va înceta să mai majoreze dobânzile.

Anterior, Banca Angliei a ţinut neschimbate ratele dobânzilor, însă a avertizat că Regatul Unit se confruntă cu o potenţială stagnare a economiei, iar dobânzile nu vor scădea în viitorul apropiat.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO