Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Business internaţional. Companiile europene, cu ochii pe piaţa de capital din Statele Unite

Bursă. Business internaţional. Companiile europene, cu...

Autor: Eduard Ivanovici

01.12.2023, 07:55 1876

Tot mai multe companii europene au ales să se delisteze în ultima perioadă de pe bursele din Europa şi să se listeze în schimb pe bursele din Statele Unite, precum Nasdaq şi New York Stock Exchange, conform Euronews. Printre cele mai recente exemple se numără compania de jocuri de noroc Flutter Entertainment, grupul de materiale de construcţii CRH şi furnizorul de ambalaje Smurfit Kappa. Între timp, firmele britanice aleg să nu se listeze în Europa şi merg direct spre pieţele din SUA. Listările duale, cu prezenţă atât în Europa, cât şi în SUA, devin de asemenea o opţiune tot mai populară.  În septembrie, gigantul din industria semiconductorilor Arm Holding s-a alăturat trendului printr-o listare pe Nasdaq, după ce a refuzat să se alăture bursei londoneze (LSE). Evenimentul a marcat reîntoarcerea pe piaţa de capital a companiei tech din Regatul Unit, după şapte ani în care a aparţinut gigantului bancar japonez SoftBank.

Decizia Arm Holdings a afectat puternic încercările Londrei de a redeveni un centru global pentru acţiuni, în pofida eforturilor crescânde ale guvernului britanic de a convinge companiile, în special cele de tehnologie, să rămână aproape de casă. În mai 2015, numărul societăţilor prezente pe LSE era de  2.417, coborând până la 1.915 în mai 2023. Cazul Arm a fost unul delicat, deoarece compania fusese anterior listată atât pe FTSE 100, indice de referinţă londonez, cât şi pe Nasdaq, înainte de a intra în restructurare sub SoftBank. Premierul britanic Rishi Sunak, predecesorul său Boris Johnson şi mai mulţi reprezentanţi ai LSE au încercat să convingă grupul să accepte o listare exclusiv în Marea Britanie sau, cel puţin, o listare duală, însă fără succes, scrie Euronews. Principalul atribut al burselor americane îl reprezintă evaluările mai ridicate, urmate de pieţele mai mari pe care le pot accesa companiile şi investitori de calibru. De asemenea, majoritatea companiilor private care derulează oferte publice iniţiale sunt deţinute de firme de private equity/venture capital cu sediul în SUA. Ca atare, companiile respective preferă adesea ca IPO-ul să aibă loc pe o bursă din SUA, în principal datorită expertizei şi confortului pe care le oferă pieţele americane. Pe deasupra, guvernul de la Washington DC a facilitat mult mai mult investiţiile companiilor străine în diverse sectoare, spre deosebire de Marea Britanie, care se străduieşte acum să îşi simplifice procesele birocratice.  Acţiunile americane domină detaşat pieţele globale. Din indicele mondial MSCI World Index, 70% este reprezentant de societăţi din SUA. Giganţii americani, precum Apple, IBM şi Microsoft, au o capitalizare cumulată mai mare decât toate acţiunile din Canada, Regatul Unit, Japonia, Germania şi Franţa la un loc.


 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO