Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Business internaţional. Producătorul de încălţăminte german Birkenstock vrea pe Wall Street şi ţinteşte o evaluare de 9,2 miliarde de dolari

Bursă. Business internaţional. Producătorul de...

Autor: Tibi Oprea

11.10.2023, 00:04 104

Birkenstock, marcă germană de încălţăminte premium susţinută de firma de private equity L Cutterton, a anunţat luni că ţinteşte o evaluare de până la 9,2 mld. dolari în cadrul mult aşteptatei oferte publice iniţiale (IPO) la New York, scrie CNBC.

În IPO ar urma să fie vândute aproximativ 32,26 de milioane de acţiuni, la un preţ cuprins între 44 şi 49 de dolari, iar acţionarii vânzători ar strânge astfel 1,58 mld. dolari, potrivit unui document depus la ASF-ul american (SEC). Goldman Sachs, J.P. Morgan şi Morgan Stanley se numără printre subscriitorii pentru oferta publică iniţială. Listarea companiei vine într-un moment în care evoluţia preţurilor unor acţiuni recent listate, precum producătorul britanic de cipuri Arm, nu este neapărat încurajatoare, scrie investimental. Pe de altă parte, dinamica preţurilor post-IPO la nivel global, nu e chiar rea, semnalează EY. „Birkenstock merge mai departe cu listarea sa la bursă chiar şi după ce performanţele mixte ale unui trio de firme nou listate la bursă în septembrie au aruncat o umbră asupra apetitului reînnoit al investitorilor pentru noi listări”, scrie CNBC. 

Brandul Birkenstock a mizat de-a lungul timpului mai degrabă pe confort, decât pe modă. Pe site-ul propriu, compania afirmă că toate elementele designului – cataramele, curelele, talpa şi talpa piciorului – au un „scop funcţional”. Totuşi, un rol important recent în promovarea brandului în rândul pasionaţilor de fashion l-a avut apariţia unei perechi roz în filmul Barbie, în picioarele lui Margot Robbie. Compania, ale cărei rădăcini datează din 1774, este o afacere de familie din a şasea generaţie. Majoritatea produselor sale sunt fabricate în unităţi din Renania-Palatinat, Renania de Nord-Westfalia, Hessa şi Saxonia din Germania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO