Burse - Fonduri mutuale

Bursa cere companiilor listate să facă publice salariile şefilor. „Nu le putem pedepsi dacă nu se conformează, dar investitorii pot“

Bursa cere companiilor listate să facă publice...

Autor: Roxana Pricop

23.09.2015, 07:30 567

Cele 80 de companii listate trebuie să anunţe investitorii până pe 4 ianuarie dacă vor respecta noul cod de guvernanţă corporativă al Bursei de Valori Bucureşti, ce recomandă în premieră publicarea detaliată a remuneraţiilor conducerilor. Dacă nu o vor face, companiile trebuie să le explice investitorilor motivul abaterii.

Puţine companii listate la BVB sunt transparente şi in­formează investitorii cu pri­vire la salariile şi bonu­su­rile pe care le încasează di­rec­torii acestora, deşi pe bursele ex­ter­ne o astfel de practică este o obiş­nuinţă. Nici salariul directorului general al BVB nu este public, aşa cum nu sunt nici salariile managerilor de la Petrom sau Fondul Proprietatea.

Pe bursa de la Viena, şeful grupului OMV, acţionarul ma­joritar al Petrom, îşi publică salariile şi bonusurile încasate. De exemplu Gerhard Roiss, fost CEO al OMV, a înca­sat anul trecut o remuneraţie fixă de 913.000 de euro, alte 610.000 de euro sub formă de remuneraţie variabilă şi alte beneficii de 10.000 de euro, plus bon­usuri sub formă de acţiuni, potrivit ra­portului anual.

Mai mult, pe bursa locală s-a creat o situaţie în care sunt mai transparente în su­biectul remuneraţiilor companiile de stat decât cele private.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO