♦ Societatea se află pe lista specială de observare a BVB încă din toamnă pentru neplata tarifului de menţinere.
Acţiunile Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa (simbol bursier UCM), compania care a fost 10 ani în insolvenţă şi în prezent în reorganizare, au crescut cu 639% în ultima lună la Bursa de Valori Bucureşti, la o valoare de piaţă de 112 mil. lei. Altfel spus, compania a multiplicat de peste şapte ori banii investitorilor în această perioadă, conform datelor BVB.
Evoluţia vine în contextul în care la sfârşitul lui 2023 UCM Reşiţa a semnat un contract de transfer al activelor către Hidroelectrica (H2O), tranzacţie care include preluarea platformei de producţie industrială ABC, preluarea parţială a platformei de producţie Câlnicel şi integrarea specialiştilor uzinei, totul pentru suma de circa 68 mil. lei. Totuşi, dinamica nu este susţinută de cele mai recente rezultate financiare, cele la nouă luni din 2023, care indică o pierdere netă de 4,9 mil. lei, de la un profit de 414,3 mil. lei în aceeaşi perioadă a anului precedent. Totodată, veniturile au coborât cu 95%, la 29,2 mil. lei, în timp ce afacerile au urcat cu 146%, la 30 mil. lei. Cum se justifică însă creşterea afacerilor?
„Cifra de afaceri a evoluat favorabil faţă de perioada similară a anului precedent, datorându-se atât contractului de dare în plată, încheiat între U.C.M. Reşiţa şi S.P.E.E.H. Hidroelectrica având ca obiect bunuri pentru CHE Stejaru, dar şi a unui volum crescut de comenzi pentru reparaţii şi reabilitări de centrale hidroelectrice a partenerului tradiţional S.S.H. Hidroserv SA“, se arată în raportul pe T3.
„Cele mai importante proiecte derulate în această perioadă sunt pentru centralele Turnu, Mărişelu, Cerbureni şi Curtea “e Argeş.“
Privind în spate, observăm însă că rezultatele UCM Reşiţa au scăzut constant înainte de 2022, cu pierderi nete în şase din zece ani. în 2021, pierderea a fost de 40 de milioane de lei, în 2020 pierderile au fost de 21,4 milioane de lei, în 2019 s-au ridicat la 15,4 milioane de lei, iar în 2018 au fost de 14,5 milioane de lei. În 2017 pierderile au însumat 23,2 milioane de lei, iar în 2017 s-au ridicat la 24,9 milioane de lei. Pe de altă parte, între 2013 şi 2014, profitul s-a încadrat între 500.000 de lei şi 2,2 milioane de lei. Nici la capitolul „datorii” compania nu stă bine, acestea fiind de 439,4 milioane de lei.
Din 27 septembrie 2023, compania se află pe lista specială de observare a Bursei de Valori pentru neplata tarifelor de menţinere la tranzacţionare. Conform unor rapoarte ale BVB, tariful anual de tranzacţionare este de câteva mii de lei.
Din cauza procedurii insolvenţei, accesul pe anumite pieţe, inclusiv pe cele externe, unde UCM Reşiţa a performat în trecut, a fost, practic, imposibil întrucât clienţii nu au certitudinea continuităţii activităţii societăţii pe durata de timp necesară finalizării contractelor. În plus, UCM Reşiţa nu poate oferi garanţiile solicitate întrucât nicio bancă nu eliberează scrisori de garanţie bancară societăţilor aflate în această procedură.
„Această situaţie se regăseşte în volumul redus al portofoliului de comenzi şi se răsfrânge şi asupra personalului, întrucât pe fondul lipsei de comenzi, Societatea a fost nevoită să recurgă la suspendarea contractelor individuale de muncă conform prevederilor art. 52 alin.1 lit.c şi art. 53 din Codul Muncii în secţiile, serviciile şi locurile de muncă unde nu este încărcare”, scriu reprezentanţii grupului în rapoartele financiare.
Zilele trecute, acţionarii Hidroelectrica au aprobat tranzacţia şi documentele privind preluarea afacerii de la UCM Reşiţa şi împuternicirea directoratului Hidro pentru a efectua toate demersurile necesare finalizării şi semnării tuturor documentelor necesare operaţiunii. Produsele şi serviciile UCM în domeniul hidro reprezintă 84,36% din cifra de afaceri, urmate de reparaţii motoare electrice cu o pondere de 7,18%.
Pe lista hotărârilor luate de către acţionarii companiei de stat se găseşte inclusiv „înfiinţarea de către Hidroelectrica a unei societăţi cu răspundere limitată către care se va realiza transferul de afacere de la U.C.M. Reşiţa S.A., ce va avea denumirea de «Uzina de Construcţii Maşini Hidroenergetice S.R.L.», un capital social de 119.650.000 RON (urmând a fi subscris şi vărsat integral de Hidroelectrica în calitate de asociat unic), şi obiectul principal de activitate cod CAEN 2811- Fabricarea de motoare şi turbine (cu excepţia celor pentru avioane, autovehicule şi motociclete)”.
Vânzarea către Hidro are loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus de administratorul judiciar, ce a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activităţii UCM Reşiţa. Ovidiu Şerdean, broker al IFN Finwest, a declarat recent pentru ZF că transferul şi reacţia acţiunilor sunt justificate prin faptul că UCM este o companie cu o tradiţie de 250 de ani în România.
„Am văzut în documente/rapoarte că a livrat echipamentele necesare pentru 80% din hidrocentralele din ţară. Prin preluarea UCM, preiei business-ul, know-how, însă în primul rând mă gândesc la factorul uman; sunt acei meseriaşi pe care îi găseşti tot mai greu. Este o mişcare importantă a Hidroelectrica – înainte să cauţi în extern, trebuie să te uiţi în propria-ţi curte, unde poţi descoperi multe ouă sau perne de aur”, a spus Şerdean.
UCM Reşiţa este cea mai veche unitate industrială din Europa, fondată în anul 1771 şi care a proiectat, fabricat şi montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea Hidroelectrica. În prezent, capitalul social este deţinut în proporţie de 96,8% de Icesa SA, societate înregistrată în Elveţia, cu investiţii în domenii precum industrie, turism, ocazional în agricultură şi servicii şi rareori în comerţ.
Dinamica din ultimul timp a acţiunilor nu este însă singura de acest fel pentru compania din judeţul Caraş-Severin. De exemplu, în mai 2022, cotaţia înregistra o creştere de 1.000% de la începutul anului, în contextul în care grupul a revenit la tranzacţionare la BVB după o pauză de peste 10 ani în care s-a luptat cu insolvenţa. Ca urmare a intrării în perioada de reorganizare după aprobarea planului de reorganizare în instanţă, Bursa de Valori Bucureşti a dispus reintroducerea la tranzacţionare a acţiunilor UCM începând cu 9 februarie 2022.