Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,96%, în urma acordului anunţat de Merkel şi Sarkozy

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,96%, în urma acordului anunţat de Merkel şi Sarkozy

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

05.12.2011, 17:18 210

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,96%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care investitorii care vizează acţiunile SIF-urilor nu au mai avut răbdare să aştepte dezbaterile pe proiectul de creştere a pragului de deţinere şi au dus preţurile pe scădere de până la 3,3%.

Piaţa locală a fost pe plus încă din primele minute, continuând să urmeze linia ascendentă a burselor externe, însă creşterile au fost lente în majoritatea cazurilor.

Investitorii care vizează acţiunile SIF-urilor au fost din nou influenţaţi de prezenţa pe ordinea de zi a şedinţei de plen din Camera Deputaţilor a proiectului de creştere a pragului de deţinere de la 1% la 5% din titluri. Iniţiativa legislativă a fost înscrisă pe ordinea de zi în şedinţele de plen din ultimele două săptămâni, însă deputaţii au amânat dezbaterile de fiecare dată.

Dacă până aproape de ora 14:45 acţiunile SIF-urilor au fost pe creştere uşoară, după acest moment au trecut pe roşu, întrucât unii dintre investitori nu au mai avut încredere că iniţiativa legislativă va fi discutată luni. Pentru scurt timp aceste titluri au recuperat o parte din pierderi, însă după ora 16:15 scăderile s-au accelerat în cazul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transilvania (SIF3).

La închiderea şedinţei, acţiunile SIF-urilor consemnau scăderi cuprinse între 0,83% şi 3,33%.

Şedinţa de plen din Camera Deputaţilor era programată să înceapă la ora 15:00 şi a început la 15:30, iar până la finalul sesiunii bursiere deputaţii nu au dezbătut proiectul legislativ referitor la pragul de deţinere.

"Astăzi piaţa a fost dominată de ceeea ce se va întâmpla la SIF-uri, dacă se va întâmpla. Investitorii îşi mai îndreaptă, sporadic, atenţia către unele companii. Cred că majoritatea aşteaptă o clarificare a situţatiei externe care ar putea aduce claritate în ceea ce priveşte viitorul pieţei locale", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Titlurile au dus indicele BET-FI cu 1,25% sub nivelul de la sfârşitul şedinţei precedente. Indicele include şi acţiunile Fondului Proprietatea, titluri care au avansat cu 0,28%.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,36%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,65% peste nivelul de vineri.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,57%. Indicele Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 49 milioane lei (11,2 milioane euro), sumă de peste trei ori peste rulajul şedinţei precedente, de 15,5 milioane lei (3,5 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 29,5 milioane lei, şi au asigurat 60% din rulajul pieţei. Cea mai mare parte a rulajului a provenit din şapte deal-uri cu 0,42% din acţiunile FP, în valoare cumulată de 25 milioane lei.

Ultimul deal a fost realizat la preţul de 0,427 lei, cu 0,28% peste ultima cotaţie de vineri. La acest preţ au încheiat acţiunile şedinţa şi pe piaţa principală.

"Se vede foarte clar că investitorii instituţionali au luat o pauză, iar revenirea lor depinde de ce se va decide în cadrul summit-ului UE de vineri de la Bruxelles. Ţările din Europa Centrală şi de Est suferă din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, iar din acest motiv motorul bursei, fondurile de investiţii, sunt precaute", a afirmat Murgoci.

Două tranzacţii negociate au fost realizate şi cu titluri SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), de 3,6 milioane lei şi, respectiv, de 3,5 milioane lei. Acţiunile SIF Oltenia au fost cedate la 1,041 lei, preţ cu 0,76% sub vineri, iar titlurile SIF Moldova au fost transferate la 0,95 lei, în scădere cu 1,04%.

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 1,05%, iar titlurile SIF Moldova au coborât cu 0,94%.

"În această ultimă lună a anului vom asista la o evoluţie în «dinţi de fierăstrău», cu creşteri urmate de scăderi. Cel mai probabil, aceste mişcări vor veni pe volume destul de mari de tranzacţionare în anumite şedinţe. Nu ştiu cât se mai poate recupera din pierderile înregistrate de bursă în acest an, dar în nici un caz nu trebuie să ne aşteptăm să «îngrăşăm porcul» pe final de an. Unii analişti se aşteaptă la un rally de Crăciun, însă eu cred că poate doar afară vom vedea o astfel de mişcare, pentru că la noi nu prea văd care ar fi motivele pentru o astfel de evoluţie", a conchis brokerul.

La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,3%, iar majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est erau în creştere cu cel mult 2,2%. Bursele sunt pe creştere datorită speranţelor investitorilor că liderii europeni vor conveni în următoarele zile un program decisiv anticriză, în contextul întâlnirii dintre preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24