Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucureşti, a doua cea mai performantă din UE în S1/2019, cu o creştere de 19%. Pe primul loc este Grecia, cu un plus de 41%

Finanţe personale

Bursa de la Bucureşti, a doua cea mai performantă din...

Autor: Liviu Popescu

09.07.2019, 07:22 698

Indicele BET mai are nevoie de 1% pentru a sparge pragul de 9.000 de puncte ♦ În ianuarie 2019 era la 6.900 de puncte.

Bursa de la Bucureşti, catalogată încă piaţă de frontieră de agen­ţi­ile de evaluare financiară, a fost a doua cea mai performantă pia­ţă de capital din Uniunea Euro­peană în primul semestru din 2019 în contextul în care indicele principal BET s-a apreciat cu 19,4%, potrivit datelor agregate de ZF din plat­forma Bloomberg. Pe primul loc se poziţio­nea­ză bursa de la Atena, care prin prisma indicelui principal Athex a livrat investitorilor un randament de 41,6%.

În T1/2019, Bursa românească se poziţiona pe locul 14 în topul celor mai mari creşteri ale in­dicilor principali din UE, respectiv la jumă­ta­tea clasamentului, însă ulterior, pe fondul ra­por­tării unor rezultate financiare îmbunătăţite de la companiile listate, cât şi ca urmare a mo­dificării Ordonanţei 114 în sensul pozitiv, bursa lo­cală a urcat puternic. Iar acest lucru s-a putut observa în mişcările mai line ale indicilor bursieri şi fără nervi ai investitorilor întinşi la maximum, precum în primele trei luni din an.

„Să nu uităm faptul că adoptarea OUG 114 a făcut ca aproape toate sectoarele din in­di­cele BET să fie afectate la sfârşitul anului tre­cut şi în prima lună a acestui an. Astfel, baza de calcul pentru această creştere s-a situat jos. În prin­cipal, ştirile interne au avut cel mai mare im­pact asupra cotaţiilor companiilor. Încă de la în­ceputul anului o parte din prevederile OUG 114 au fost modificate, în special în cazul secto­ru­lui bancar, ceea ce a dus la creşteri im­por­tante pentru acesta“, spune Alexandru Ilisie, direc­tor de investiţii al OTP Asset Manage­ment, pentru Ziarul Financiar.

Ambii indici – BET şi Athex – reflectă evo­luţia preţului acţiunilor şi nu iau în consi­derare şi dividendele plătite de companiile ale căror acţiuni intră în structura acestora, aşa cum este ca­zul indicelui DAX al bursei din Germania, cea mai mare economie europeană. Cu tot cu divi­dende, investitorii de la Bucureşti au înre­gis­trat în prima jumătate de an un randament de aproape 30%.

Ordonanţa 114 a fost modificată în sensul po­zitiv pentru companiile listate în principal prin reducerea taxelor datorate pe active ban­care de instituţiile de credit, care prin Banca Transilvania şi BRD sunt cele mai tranzac­ţio­nate acţiuni de la bursă. Totodată şi Pilonul II de pensii private, cel mai mare investitor local de la Bursa românească, a răsuflat uşurat în pri­mă­vara acestui an după ce iniţial guvernul PSD i-a impus o cerinţă de capital de circa 800 mil. euro. În prezent aceasta este de circa 75 mil. euro.

Alexandru Ilisie se aşteaptă ca pentru a doua parte a anului evoluţia acţiunilor să fie condusă de rezultatele financiare şi spune că de asemenea şi politicile marilor bănci centrale pot avea o influenţă asupra pieţelor de frontieră, inclusiv asupra României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO