Burse - Fonduri mutuale

Bursa de la Bucuresti pierde emitenti importanti la fel de repede cum ii castiga

Bursa de la Bucuresti pierde emitenti importanti la fel de repede cum ii castiga

Click pentru imaginea marita

11.07.2008, 17:56 36

Doua companii de pe Bursa, producatorul de lacuri si vopsele Policolor (PCL) si traderul de produse petroliere Petrolexportimport (PEI), si-au anuntat in ultimele doua luni intentia de a parasi ringul BVB. O a treia, Kandia Excelent (EXC), a fost delistata la inceputul anului. In total, cele trei companii au o valoare de piata de circa 625 de milioane de lei (171 de milioane de euro).
De la inceputul anului, doar doua companii noi si-au listat actiunile pe Bursa in urma unor oferte publice initiale, respectiv producatorul de profile din PVC Teraplast Bistrita (TRP) si compania hoteliera Casa de Bucovina Club de Munte (BCM), acestea aducand un plus de 259,4 milioane de lei (73,2 milioane de euro) la capitalizarea totala a pietei principale.
Alte doua companii, Contor Group Arad (CGC) si fondul de investitii STK Emergent (STK), sunt asteptate pe Bursa in perioada urmatoare, dupa ce au derulat oferte publice initiale in prima parte a acestui an.
La acestea se adauga patru companii care si-au transferat actiunile la cota Bursei, fiind anterior listate pe piata RASDAQ sau pe piata valorilor mobiliare necotate. Cele patru companii, dintre care doua mai importante, Dafora Medias (DAFR) si Romcarbon Buzau (ROCE), au adus inca 496 de milioane de lei (136 de milioane de euro) la valoarea totala a pietei bursiere.
Chiar daca din punct de vedere numeric, balanta inclina in favoarea nou-venitilor pe Bursa, delistarile din ultima perioada slabesc o piata de capital si asa puternic lovita de criza internationala. Luand in considerare faptul ca firmele care isi anuntasera intentia de a veni pe Bursa si-au amanat deocamdata intentiile pe termen nedeterminat, perspectivele nu sunt deloc imbucuratoare.
Prin delistarea Kandia-Excelent si a Policolor, Bursa pierde in primul rand la capitolul diversitate. Kandia-Excelent era unul dintre putinii producatori din industria alimentara listati la Bursa, in timp ce Policolor era singurul producator de vopsele cotat. Ambele companii raman reprezentative pentru domeniile in care activeaza, desi au raportat pierderi anul trecut. Kandia-Excelent a avut anul trecut vanzari de 34 mil. euro, in timp ce afacerile Policolor s-au ridicat la 48 mil. euro.
Daca in cazul Kandia-Excelent, preluata anul trecut de grupul britanic Cadburry Schweppes, procesul de delistare s-a incheiat in luna februarie, in cazul Policolor, acesta ar putea fi demarat in toamna. Cele doua fonduri de investitii care controleaza compania, Romanian Investment Fund (RIF) si RC2 au preluat la sfarsitul lunii iunie participatia de 33% detinuta de un alt fond, RAEF, pentru 27,5 mil. euro. Ulterior, RC2 si RIF au continuat sa cumpere actiuni din piata, ajungand sa detina peste 95% din companie, ceea ce le da dreptul sa o delisteze.
Petrolexportimport a anuntat miercuri ca ia in calcul o viitoare delistare, aceasta urmand sa fie analizata de catre actionari la mijlocul lunii august. Delistarea ar fi pasul premergator fuziunii companiei cu o alta societate comerciala. Compania de comert cu produse petroliere s-a confruntat cu probleme anul trecut, cand a trecut pe pierdere si si-a injumatatit afacerile la 12 mil. euro. In 2006, insa, Petrolexportimport distribuia actionarilor un dividend de 31,75 lei/actiune, fiind ultima companie de pe Bursa cu un randament al dividendului de peste 10% in ultimii patru ani. PEI este controlata de o firma inregistrata in Cipru, Laird Resources, care detine 76% din actiuni.
Pe lista de companii care ar putea fi delistate in perioada urmatoare se numara si operatorul portuar Romportmet Galati (ROMT), listat pe piata RASDAQ. Romportmet este una dintre cele mai profitabile companii de pe Bursa, cu o rata a profitului net raportat la cifra de afaceri care a depasit in ultimii ani 50%. Anul trecut, Romportmet a obtinut un profit net de 12,5 mil. euro, la o cifra de afaceri de 17,5 mil. euro, respectiv o marja a profitului net de 71,7%. Grupul ArcelorMittal, care detine in jur de 95% din actiunile Romportmet, a achizitionat in ultima perioada actiuni din piata, iar surse din cadrul companiei au declarat ca acesta se pregateste sa o delisteze.
Printre companiile importante care au parasit Bursa in ultimii doi ani se mai numara producatorul de tevi din otel Silcotub Zalau, delistat de grupul Tenaris, si producatorul de oteluri speciale Otelinox Targoviste. De asemenea, un grup de sapte companii cu probleme au fost retrogradate la sfarsitul lui noiembrie 2006 de Bursa de Valori pe piata necotate: Rafinaria Astra Romana, Carbid-Fox Tarnaveni, Rolast Pitesti, Chimopar Bucuresti, Abrom Barlad, Vel Pitar Ramnicu-Valcea si Sofert Bacau.
La capitolul nou intrati, cele mai importante nume din ultimii doi ani sunt companiile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) si producatorul de profile din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU), listate in urma unor IPO-uri, si Condmag Brasov (COMI) venita de pe RASDAQ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO