Burse - Fonduri mutuale

Bursă. De marţi, 31 octombrie, şi până pe 5 decembrie Fondul Proprietatea va derula oferta de răscumpărare a 11,8% din capitalul social. Tot ce trebuie să ştie investitorii

Bursă. De marţi, 31 octombrie, şi până pe 5...

Autor: Liviu Popescu

31.10.2023, 07:40 7337

Cei care au acţiuni Fondul Proprietatea (FP) în portofoliu şi intenţionează să participe la oferta care debutează pe 31 octombrie şi să încheie pe 5 decembrie, prin care Fondul vrea să răscumpere până la 670 de milioane de acţiuni la un preţ superior celui de tranzacţionare, trebuie să ia câteva aspecte în calcul.

Investitorii vor putea subscrie direct prin intermediul platformelor de tranzacţionare, pe piaţa ofertelor. Primul şi cel mai important aspect de luat în calcul este cel cu privire la faptul că oferta va fi cel mai probabil suprasubscrisă pe fondul preţului pe care îl oferă Fondul Proprietatea (0,6319 lei pe acţiune) cu mult peste cel de tranzacţionare de 0,488 lei, adică un premium de 30%.

Cu alte cuvinte, de exemplu la 1.000 de acţiuni oferite spre vânzare în ofertă un investitor va vinde în funcţie de interesul celorlalţi. Cu cât sunt mai mulţi investitori, cu atât suprasubscrierea va fi mai mare şi numărul de acţiuni efective vândute va fi mai mic.

Un alt aspect, strâns legat de primul, este şi posibilitatea participării marilor investitori, adică cei instituţionali. Pe de altă parte cei care nu sunt acţionari ai Fondului Proprietatea ar putea cumpăra direct de pe bursă acţiuni pentru a participa la ofertă ceea ce ar putea crea volatilitate pe acest emitent. 

„Este posibil ca preţul acţiunii FP să cunoască uşoare fluctuaţii determinate de evoluţia gradului de suprasubscriere. Momentul maxim al volatilităţii probabil că va fi în preajma închiderii ofertei”, spune Marcel Murgoci, director de operaţiuni al Estinvest. Pe de altă parte Radu Cojoc, broker al Goldring, spune că reacţia cea mai importantă a pieţi a venit după anunţului preţului din ofertă, „care cred că a surprins investitorii, oferind un plus de 50% faţă de cotaţia din momentul publicării”. El adaugă faptul că perioada de subscriere este destul de îndelungată, iar cel mai probabil marea majoritate va păstra acţiunile pentru ultimele zile din ofertă, alegând să nu-şi blocheze întreaga deţinere pentru mai mult de o lună. Fondul Proprietatea are o capitalizare bursieră de 2,8 mld. lei. Oferta – la preţul de 0,63 lei – se ridică la 422 mil. lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO