Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori Bucureşti revine pe plus după scăderile înregistrate ieri de pieţele de capital din Europa. Creşteri pe toţi indicii bursieri locali

Bursa de Valori Bucureşti revine pe plus după...

Autor: Eduard Ivanovici

23.08.2022, 10:33 285

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, înregistra un avans de 0,3% la începutul şedinţei de tranzacţionare de marţi, 23 august, arată datele BVB.

De altfel, toţi indicii bursieri de la BVB erau pe plus, de la 0,17% pentru indicele energetic BET-NG la 0,33% pentru BETAeRO, indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal al Bursei.

Între timp, indicele paneuropean Stoxx 600 pierdea 0,2%, iar DAX 30 din Frankfurt se deprecia cu 0,1%, conform MarketWatch. La Londra, FTSE 100 scădea cu 0,4%, iar indicele italian FTSE MIB creştea cu 0,2%.

Evoluţiile vin după ce, luni, acţiunile europene au ajuns la cel mai scăzut nivel de aproape o lună, în vreme ce temerile privind aprovizionarea cu gaz din Rusia, declaraţiile Băncii Centrale Europene şi slabele perspective economice au continuat să le ofere bătăi de cap investitorilor.

Ieri, Uniper – cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania – a scăzut cu 7,7% şi s-a apropiat astfel de un nou minim, în timp ce compania-mamă Fortum a pierdut 4,4%, potrivit datelor Reuters. Indicele german 2,3%, pe minus cu 2,3%, a înregistrat cea mai slabă sesiune de trading în aproape şapte săptămâni.

„Criza energetică din Europa continuă să primească veşti proaste. Valurile de căldură au pus tensiune asupra proviziilor şi se pare că întreruperile din timpul iernii s-ar putea dovedi devastatoare”, spune Edward Moya, analist în cadrul furnizorului de date şi servicii financiare Oanda.

În prezent, investitorii aşteaptă cele mai recente date privind indicele PMI, care exprimă activitatea în producţie, cât şi minutele Băncii Centrale Europene, despre care unii analişti estimează că vor surprinde o poziţie fermă privind deciziile de politică monetară ale instituţiei.

BCE trebuie să majoreze în continuare ratele dobânzilor, chiar dacă intrarea în recesiune a Germaniei pare din ce în ce mai probabilă, inflaţia urmând să rămână ridicată până în 2023, spune Joachim Nagel, preşedintele Bundesbank, banca centrala germană.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO