Burse - Fonduri mutuale

Bursa de Valori de la Bucureşti: comisioane mari, rulaje mici

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Radu Bostan

10.08.2015, 00:07 1118

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are cele mai mari comisioane la tranzacţionare dintre bursele din Europa Centrală şi de Est, dar se află aproape pe ultimul loc în regiune după valoarea tranzacţiilor cu acţiuni intermediate în prima jumătate a anului.

Deşi tarifele percepute de BVB au fost reduse în octombrie anul trecut după ce au fost identificate ca una dintre cele „opt bariere“ în calea dezvoltării pieţei de capital, bursa locală rămâne cea mai scumpă de pe continent după tarifele percepute la tranzacţionare.

Comisioanele de la Bucureşti sunt de patru ori mai mari decât cele de pe bursele din Varşovia şi Viena şi de 10 ori mai mari decât cele din Budapesta.

Chiar şi cu comisioane în scădere, lichiditatea BVB nu a crescut. Cu tranzacţii de 4 miliarde de lei în prima jumătate din 2015, rulajul a revenit la nivelul din 2013, deşi între timp valoarea bursei a crescut cu 50% şi piaţa s-a îmbogăţit cu companii precum Romgaz (SNG) şi Electrica (EL).

Singurul efect al reducerii tarifelor a fost că operatorul bursei de la Bucureşti a încheiat primul semestru din acest an cu cel mai slab rezultat operaţional de după criza financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO