♦ Legea 31 spune că dacă în urma unor pierderi anuale activul net s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social, acţionarii trebuie convocaţi de îndată pentru a decide dacă societatea va fi dizolvată ♦ La final de 2020, Elefant avea minus 23 mil. lei activ net la 65 mil. lei capital social ♦ În dosarul privind insolvenţa, apar creditori ca Patria Bank, Grup Editorial Litera, Cargus sau Rompetrol Downstream.
Valul de listări de acţiuni şi obligaţiuni din 2020 şi 2021 i-a buimăcit pe o parte din investitori, care nu au mai fost atenţi la cifrele prezentate în memorandumurile de listare. Astfel, odată cu societăţi care înaintau rezultate şi perspective solide, au ajuns să fie emitenţi şi unele companii pentru care bilanţurile scârţâiau.
Acesta este şi cazul retailerului online Elefant.ro, care, după ce s-a finanţat prin obligaţiuni de 7,7 mil. lei în 2018 ajunse ulterior la scadenţă, a venit cu încă un plasament privat de 17,5 mil. lei la final de 2021, cu o dobândă anuală de 9%. Compania prezenta însă în prospectul celei de-a doua oferte capitaluri proprii negative de 23 mil. lei şi datorii de 118 mil. lei la final de 2020 şi menţiona totodată cuvântul „dizolvare“.
„Grupul a înregistrat o pierdere netă de 1.887.389 lei şi o pierdere reportată de 111.746.608 lei în anul financiar încheiat la 31 decembrie 2020, în timp ce capitalurile proprii, aşa cum sunt acestea prezentate în situaţia consolidată a poziţiei financiare, sunt negative, fiind în valoare de 23.173.268 de lei. În acest context, Societatea a raportat active nete totale (adică active totale minus pasive totale) de o valoare mai mică decât jumătate din capitalul social al Societăţii, situaţie care, potrivit Legii societăţilor nr. 31/1990, cu modificările şi completările ulterioare, republicată („Legea Societăţilor“), declanşează consecinţe care pot merge, în anumite situaţii rar întâlnite, până la dizolvare“, apare în prospect.