Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Fondurile de pensii Pilon II şi-au crescut deţinerea la OMV Petrom cu aproape 3% în 2023, la un total de peste 14%. Deşi au cumpărat acţiuni în aproape fiecare lună a anului, compania a coborât de pe primul loc pe locul trei în portofoliu, după Hidroelectrica şi Banca Transilvania

Bursă. Fondurile de pensii Pilon II şi-au crescut...

Autor: Tibi Oprea

16.02.2024, 07:30 1087

♦ Cu toate că Petrom a coborât în topul deţinerilor după ce s-a listat Hidroelectrica, pe final de an fondurile au intrat mai agresiv la cumpărare, în special Aripi şi Metropolitan ♦ Valoarea investiţiei celor şapte fonduri private Pilon II a urcat cu 40% anul trecut, la 5,1 mld. lei, dinamică ce nu include dividendele de circa 700 mil. lei.

Fondurile de pensii private Pilon II, la care contribuie lunar peste 8 milioane de salariaţi români cu 4,75% din venitul brut, şi-au majorat deţinerea la OMV Petrom (simbol bursier SNP) cu aproape 3% în 2023, ajungând la un control de 14,2% (8,8 miliarde de acţiuni) din unicul producător local de petrol şi gaze, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor furnizate de platforma DesprePensiiPrivate.ro.

„OMV Petrom este fostul lider dinaintea listării Hidroelectrica. Acesta nu numai că a avut o evoluţie bună în 2023, preţul crescând cu 37%, dar a şi rămas pe radarul fondurilor de pensii private, care au cumpărat aproape în fiecare lună acţiuni SNP”, spune George Moţ, proprietar al DesprePensiiPrivate.ro.

Deşi cele şapte fonduri au achiziţionat acţiuni SNP în aproape fiecare lună din 2023, deţinerea la Petrom a coborât de pe primul loc pe locul trei în portofoliul acestora, după Hidroelectrica şi Banca Transilvania. Cu toate acestea, în noiembrie şi decembrie 2023, fondurile au intrat mai agresiv la cumpărare, dorind probabil să mai crească deţinerea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO