Burse - Fonduri mutuale

Bursă: Holdingul Roca Industry anunţă afaceri de 440 mil. lei la nouă luni din 2023, în creştere cu 7,9% an/an

Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry

Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry

Autor: Cristina Bellu

16.11.2023, 09:17 237

Holdingul de companii de materiale de construcţii Roca Industry (simbol bursier ROC1), lansat de Roca Investments, raportează afaceri de 439,2 mil. lei la nivel cumulat al companiilor din portofoliu, în primele nouă luni ale anului, echivalentul unei creşteri de 7,9% faţă de perioada similară din 2022.  

EBITDA cumulat la nivelul companiilor productive din holding, atinge valoarea de 30,3 mil. lei, înregistrând o marjă EBITDA de 6,9%. În acelaşi timp, toate companiile productive deţinute direct au înregistrat EBITDA pozitivă, spun oficialii Roca Industry.

La nivel individual,companiile din portofoliul ROCA Industry au câştigat cote de piaţă importante.

Astfel, BICO, cel mai mare producător de plasă din fibră de sticlă din Europa Centrală şi de Est şi al treilea cel mai mare producător din Uniunea Europeană, şi-a consolidat cota de piaţă pe care o deţine la nivelul SEE. Compania a finalizat achiziţia Iranga Technologijos, din Lituania, dar şi achiziţionarea pachetului de 45% din acţiunile Europlas, din Republica Moldova.

EVOLOR, unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri, ajuns în al 30-lea an de activitate pe piaţă, a înregistrat o cifră de afaceri de 79,9 mil. lei, în creştere cu 24% comparativ cu primele 9 luni din 2022, în principal pe fondul volumului crescut al vânzărilor pe cele mai multe categoriile de produse. Compania a finalizat în trimestrul al treilea şi achiziţia unei foste fabrici de vopsele, situată în platforma Oltchim, fabrică ce va aduce începând cu 2024 creşterea capacităţii de producţie şi posibilitatea de a lansa produse noi.

ELECTROPLAST, unul dintre cei mai mari producători de cabluri electrice din cupru şi aluminiu de joasă tensiune, este cea mai nouă companie din holding, achiziţia acesteia finalizându-se în ultimele zile ale lunii iunie. Compania a continuat să genereze venituri peste nivelul anului 2022, 2023 fiind cel mai bun din istoria societăţii, din punct de vedere al vânzărilor. Cifra de afaceri a crescut cu 16% comparativ cu primele 9 luni din 2022, până la nivelul de 118,4 mil. lei. T3/2023 a generat o cifră de afaceri de 41 mil. lei, în creştere cu 15% faţă de T3/2022.

“Principalul obiectiv al holdingului pentru acest an vizează majorarea de capital şi tranziţia de pe piaţa AeRO către piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti,” spune Ionuţ Bindea, CEO ROCA Industry.

În primele nouă luni ale anului 2023, acţiunile ROC1 au atras o lichiditate de 6 mil. lei pe piaţa AeRO a BVB, cu o medie zilnică de 32.000 lei şi cu un rulaj zilnic mediu de peste 3,6 mii acţiuni.

Holdingul industrial deţine direct şi indirect, un număr de 8 companii: BICO Industries (primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), EVOLOR (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri), ECO EURO DOORS (cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), DIAL (producător de produse din fir metalic), ELECTROPLAST (liderul pieţei de cabluri electrice pentru infrastructură feroviară), precum si producatorii de fibră de sticlă Terra, Europlas şi Iranga, prin intermediul BICO Industries.

 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO