Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Nvidia, compania momentului pe Wall Street, anunţă venituri de 22,1 mld. dolari în ultimul trimestru de anul trecut, plus 265%, peste aşteptările analiştilor. Acţiunile, în creştere cu 10%

Bursă. Nvidia, compania momentului pe Wall Street,...

Autor: Eduard Ivanovici

21.02.2024, 23:44 381

Producătorul de cipuri Nvidia (simbol bursier NVDA), principalul beneficiar al freneziei create pe Wall Street în jurul inteligenţei artificiale, a raportat după închiderea şedinţei de tranzacţionare de miercuri venituri de 22,1 miliarde de dolari în T4/2023, în contextul în care analiştii se aşteptau, în medie, la venituri de 20,62 miliarde de dolari, potrivit CNBC.

Comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, veniturile au crescut cu 265%, deci aproape o cvadruplare. Profitul net per acţiune (EPS – earnings per share) a ajuns la 5,15 dolari, faţă de 4,64 dolari cât estimau analiştii furnizorului de date LSEG (fostul Refinitiv).

Profitul net a ajuns la 12,29 miliarde de dolari, sau 4,93 dolari pe acţiune, în urcare cu 770%, de la 1,41 dolari, sau 57 de cenţi pe unitate în T4/2022. Evoluţia a fost susţinută de vânzarea de cipuri AI pentru servere, în special modelul H100, spune compania.

Piaţa de capital din Statele Unite se aştepta ca rezultatele Nvidia să genereze un grad ridicat de volatilitate pe Wall Street, indiferent de natura acestora. Miercuri, cotaţia NVDA a pierdut 2,85%, crescând însă în şedinţa after-hours cu 10%.

Pentru T1/2024, Nvidia prognozează că rezultatele se vor încadra din nou peste aşteptările participanţilor la piaţă, aşteptându-se la vânzări de 24 de miliarde de dolari în primele trei luni din an. LSEG a estimat vânzări de 22,17 miliarde pentru această perioadă.

Acţiunile Nvidia s-au apreciat cu 40% de la începutul anului, la o capitalizare de 1.670 de miliarde de dolari, ceea ce face din gigant a şasea cea mai mare companie la nivel mondial, depăşind pentru scurt timp Amazon. Indicii S&P 500 şi Nasdaq Composite afişează dinamici de plus 5%, respectiv 5,5% în aceeaşi perioadă. Compania poate urca pe locul patru la nivel global dacă avansul de după închiderea şedinţei de pe Wall Street va continua şi în şedinţa propriu-zisă de tranzacţionare de joi.

Societatea a indicat faptul că boom-ul generat de inteligenţa artificială rămâne în continuare puternic. Vânzările diviziei Data Center, cea care se ocupă cu producţia de cipuri AI, reprezintă acum majoritatea veniturilor înregistrate de companie, respectiv 18,4 miliarde de dolari în T4/2023, plus 409%. Peste jumătate din vânzările diviziei au mers către mari furnizori de servicii de cloud.

Nvidia a declarat că veniturile din Data Center au fost afectate de recentele sancţiuni impuse de Statele Unite asupra exporturilor de semiconductori AI către China.

Divizia de gaming a grupului, care include plăci grafice pentru laptopuri şi PC-uri, a raportat o creştere de 56% a veniturilor an/an, la 2,87 miliarde de dolari. Plăcile grafice pentru gaming erau principalul business al Nvidia înainte ca inteligenţa artificială să prindă avânt. Unele dintre plăcile video produse de companie pot fi folosite pentru aplicaţii AI.

În ultimele 12 luni, acţiunile gigantului au urcat cu 225%, faţă de 25% pe S&P şi 35% în cazul Nasdaq.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO