Burse - Fonduri mutuale

Business internaţional. Nvidia a crescut anul acesta în capitalizare cu aproape 500 mld. dolari, cât valorează în prezent Tesla. Compania, pe cale să depăşească Amazon privind valoarea de piaţă, fiind evaluată la peste 1.700 mld. dolari

Business internaţional. Nvidia a crescut anul acesta în...

Autor: Eduard Ivanovici

09.02.2024, 10:24 912

Nvidia (NVDA) a crescut în ultimele şase săptămâni în capitalizare cu circa 500 de miliarde de dolari, deci aproape la cât ajunge valoarea de piaţă a producătorului de maşini electrice Tesla (TSLA), în vreme ce indicii americani Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq 100 au crescut în 2024 cu 2,6%, 5,3%, respectiv 16,3%, conform Yahoo Finance.

Mai mult decât atât, entuziasmul investitorilor de pe Wall Street cu privire la inteligenţa artificială a dus Nvidia în punctul în care compania poate valora în curând mai mult decât Amazon (AMZN) pentru prima dată în ultimele două decenii. De asemenea, producătorul de cipuri nu este cu mult nici în spatele Alphabet (GOOG), compania-ma­mă a Google.

O creştere de 45,5% a acţiunilor în 2024 a ridicat capitalizarea Nvidia la 1.730 miliarde de dolari, cât produsul intern brut (PIB) cumulat al Turciei şi Elveţiei. Prin contrat, gigantul de e-commerce Amazon valorează 1.770 de miliarde de dolari, după un avans de 14% al cotaţiei anul acesta, fără dinamica şedinţei de joi, 8 februarie. Alphabet are o valoare de piaţă de 1.815 miliarde.

Recent, cotaţia Nvidia a ajuns la 700 de dolari ca urmare a optimismul generat în piaţă de un raport de analiză al Morgan Stanley, care şi-a majorat preţul-ţintă al acţiunilor de la 603 dolari la 750 de dolari, ceea ce indică un potenţial de creştere de 7%. Nvidia îşi va publica rezultatele financiare anuale pe 21 februarie.

După ce acţiunile s-au triplat în 2023, gigantul a devenit a cincea companie americană în funcţie de capitalizare.  Nvidia a fost unul dintre principalii beneficiari ai freneziei create în jurul serviciilor şi produselor bazate pe inteligenţă artificială (AI). Meta Platforms (Facebook) şi alte companii din Big Tech au cumpărat procesoare grafice de la Nvidia în valoare de câteva miliarde de dolari, acestea fiind necesare la tehnologia AI.

Dezvoltatorii AI se confruntă cu liste de aşteptare de câteva luni pentru a utiliza procesoarele Nvidia prin intermediul furnizorilor de cloud computing; timpii de aşteptare au scăzut însă în ultimele luni.

Ultima dată când Nvidia valora mai mult decât Amazon a fost în 2022, când ambele societăţi se încadrau sub pragul de 6 miliarde de dolari.

Lider timpuriu în cursa AI, Microsoft a depăşit luna trecută Apple şi a devenit cea mai valoroasă companie la nivel global. Pe locul trei este gigantul petrolier saudit Saudi Aramco, cu o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari. Totuşi, 90% din companie revine guvernului de la Riad, iar doar 2% din acţiuni sunt diponibile la tranzacţionare.

În top 10 cele mai mari companii din lume se mai află gigantul de investiţii Berkshire Hathway, grupul farmaceutic Eli Lilly şi producătorul de cipuri TSMC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO