Burse - Fonduri mutuale

Bursă. Primăria Reşiţa sparge gheaţa obligaţiunilor municipale verzi la Bursă şi vrea 17 milioane de euro de la investitori la o dobândă formată din Euribor la şase luni plus o marjă fixă. Primar Ioan Popa: Nu poţi aştepta cu mâinile-n sân să primeşti bani doar de la UE sau de la bugetul de stat

Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa: Considerăm că este un moment oportun în care să tragem un semnal pozitiv prin care să anunţam că aceste obligaţiuni, care au mai fost un instrument foarte folosit în trecut şi ar trebui să revină în interesul primăriilor, la nivel naţional.

Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa: Considerăm că este un moment oportun în care să tragem un semnal pozitiv prin care să anunţam că aceste obligaţiuni, care au mai fost un instrument foarte folosit în trecut şi ar trebui să revină în interesul primăriilor, la nivel naţional.

Autor: Eduard Ivanovici, Liviu Popescu

02.10.2023, 07:00 1073

♦ Bugetul oraşului, în creştere cu 60% anul acesta faţă de 2022  ♦ Reşiţa are în desfăşurare proiecte verzi de 110 milioane de euro ♦ De asemenea, municipiul intenţionează să cofinanţeze un parc fotovoltaic de până la maximum 23,8 MW şi are în vizor construirea unui nou spital judeţean, alături de Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

Primăria Reşiţa, cu un buget în 2023 de 726 de milioane de lei, se pregă­teşte pentru o emisiune de obliga­ţiuni municipale prin intermediul căreia vrea să atragă de la investitori 17,2 milioane de euro (86 de milioane de lei) pe zece ani, la o dobândă formată din nivelul Euribor la şase luni plus o marjă fixă în funcţie de interesul investitorilor, prin care va susţine planurile de dezvoltare ale oraşului, care includ reconstruirea unei linii de tramvai, reabilitarea depozitului de tramvaie, cumpă­rarea a zece auto­buze electrice şi altele. Euribor la şase luni este în prezent cotat la 4,125%.

„Nu poţi aştepta cu mâinile-n sân să primeşti bani doar de la UE sau de la bugetul de stat. Locuitorii, investi­torii şi turiştii unui oraş au nevoie de infra­structură şi servicii publice moderne acum şi nu peste încă 30 de ani. Or, ca să modernizezi infrastructura locală, e nevoie de sume uriaşe, suplimentare celor venite de la UE. Ele nu pot fi asigurate din bugetul local. Aceste sume tre­buie asigurate prin creditare bancară sau obli­ga­tară“, spune Ioan Popa, primarul oraşului Reşiţa.

Municipiul Reşiţa scoate la vânzare prin plasament privat 172.000 de obligaţiuni la 100 de euro fiecare şi pentru care investitorii pot depune, prin intermediul oricăror participanţi eligibili acceptaţi sau prin liderul sindicatului de intermediere, ordine de subscriere pentru cumpărarea de obligaţiuni în mod valabil la orice valoare a cuponului, inclusiv la limita inferioară Euribor la şase luni  plus 0,5% şi cea superioară Euribor plus o marjă fixă, cea din urmă fiind anunţată înainte de începerea subscrierii. Listarea propriu-zisă urmează să aibă loc în octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO